alimenty !

• Autor wątku Autor wątku juwenowa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

juwenowa

Użytkownik
Odpowiedzi
183
Witam!
Na dzieci sklada sie pozew o alimenty, a malzonek na siebie pozew o zobowiązanie małżonka do zaspokajania potrzeb rodziny , oczywiscie w czasie trwania malzenstwa. Czy mozna wystapic o alimenty na dzieci i dla zony w jednym pozwie?

Tak., zgodnie z art.191 kpc powod może dochodzic jednym pozwem kilku roszczen , przeciwko temu samemu pozwanemu jesli nadają się do tego samego trybu, jak również jesli zachowana będzie właściwosć sądu etc....

jak ma wygladac naglowek pozwu, tzn nazwa pisma i jak wyliczyc wartosc przedmiotu sporu?

Tak, takie wzory znalazlam, ale jak ma wygladac pozew, gdy zadamy alimenty na dzieci i na zone (w trakcie trwania malzenstwa)?

Pani nie stara się o alimenty na dzieci i siebie, tylko o alimenty na dzieci oraz o zaspokajanie potrzeb rodziny i tak powinien wyglądać - moim zdaniem - tytuł pozwu.
O alimenty na siebie - wg mnie - można występować - ewentualnie - po rozwodzie.
Pozew na te dwie rzeczy będzie wyglądać tak samo, tylko rozszerzony jest do tych dwóch świadczeń (roszczeń) więc tytuł oraz uzasadnienie musi dotyczyć powyższych tematów.

Czyli okreslajac powoda nalezy wymienic najpierw dziecko, pod spodem matke, czy tak? A wartosc przedmiotu sporu zsumowac?

Dziekuje, Vegas, znalazlam podobny w budowie pozew na stronie, ktora podales, pozdrawiam.

Czy ktoś mógłby dać jakiś link do przykładowego pozwu sądowego o odzyskanie pieniędzy (ja jako poręczyciel spłaciłem dług kredytobiorcy mimo,że on posiada na to środki finansowe).

Powrót