Alimenty

• Autor wątku Autor wątku elwuwu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

elwuwu

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam serdecznie wszystkich.
Mam pewien problem i zanim podejmę jakiekolwiek kroki, chciałbym się poradzić Was.

Otóż, mój ojciec przez 18 lat nie płacił alimentów, dług urósł do kwoty 15 tysięcy zł. W momencie kiedy skończyłem 18 lat, wycofałem wszystko od komornika, gdyż miałem z ojcem niepisaną umowę, że po prostu będzie mi spłacał ten dług. Niestety, ojciec nie wywiązuje się od tej słownej umowy od 4 lat. Pytanie moje jest takie - czy mogę na drodze sądowej ubiegać się o spłatę długu i czy mam jakiekolwiek szanse, że sąd wyda wyrok na moją korzyść?

Pozdrawiam

czy Sąd zniósł obowiązek alimentacyjny względem Pana? jesli nie alimenty nadal się panu należą łącznie z zaległościami do 3 lat wstecz.

Szczerze mówiąc, nic o tym nie wiem. Nie dostałem żadnego pisma. Naukę zakończyłem 2 lata temu i nie kontynuuję. Zależy mi na tym, aby odzyskać pieniądze które się nazbierały przez 18 lat kiedy ojciec miał sądowy nakaz płacenia alimentów, ale tak jak pisałem, przez 18 lat się uchylał i stąd taka kwota

czyli z wyrokiem zasądzającym alimenty udac się należy do komornika. Czy kwota zaległości podana jest razem z odsetkami? czy otrzymywał Pan kiedykolwiek alimenty z FA?

Tak, kwota jest razem z odsetkami. Z FA nigdy alimentów nie dostawałem.
Nie mogę nigdzie znaleźć wyroków. Czy jeżeli pójdę do komornika, będzie on miał wszystko w swoich aktach? Czy mogę liczyć na jakąś kopię?

kopia wyroku jest w Sądzie. Czy u komornika również -powinna byc.

Powrót