Alimenty

• Autor wątku Autor wątku małgorzata33
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

małgorzata33

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry,chciała bym dowiedzieć się czy komornik męża może wstrzymać alimenty przyznane przez Sąd na córkę która ma14 lat? Alimenty mam z funduszu alimentacyjnego (500 zł) ponieważ mój mąż nie płaci,teraz obecnie przebywa w areszcie,a mój teściu zobowiązał się u pana komornika,że zadłużenie jakie ma mój mąż u mnie razem z odsetkami to chociaż połowę spłaci (3570 zł) ale jednak tak się nie stało. Ja nie dostałam żadnego pisma,że alimenty są wstrzymane i idąc do komornika mojego męża dowiedziałam się że niestety w tym miesiącu alimentów nie otrzymam ale w styczniu rzekomo mam otrzymać wyrównanie za dwa miesiące tym bardziej,że córka jest alergikiem -astmatykiem i nie może brać leków zastępczych. Ja obecnie jestem w trakcie szukania pracy. Z mężem nie jestem od ponad 8 lat,on ma już swoją rodzinę a mimo to nie chce dać mi rozwodu. BARDZO PROSZĘ O POMOC.

RE: alimenty

1. to nie maz daje rozwód a sad. jak nie jestescie razem 8 lat to juz dawno bylo zlozyc pozew i bylabys po rozwodzie.
2. komornik nie moze nic wstrzymywac, skoro masz alimenty z funduszu to po co bylas u komornika?

Owszem to nie mąż daje rozwód tylko sąd. Problem polega na tym iż mój ''mężuś'' nie chce się zgodzić na rozwód. A u komornika byłam bo w OPS pani mi nie udzieliła informacji dlaczego w tym miesiącu nie wpłynęły alimenty na konto i kazała udać mi się do komornika

A co ma jego zgoda do rzeczy? nic. moze sie nie zgadzac. a sad i tak zasadzi rozwód.

Autorka postu chyba po prostu lubi nadal być mężatką. A ponieważ przepisy stanowią, że mąż ma prawo mieszkać tam gdzie żona to jak opuści zakład karny i nowa pani w tym czasie znajdzie nowego partnera to mąż wróci do żony.

Ja z moim mężem nie mieszkam a on ma już inną partnerkę z którą mieszka i wychowuje syna jego i jej oraz dziecko ktore ona ma z byłym partnerem

Powrót