Alimenty

• Autor wątku Autor wątku ania155
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

ania155

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Moi rodzice mają gospodarstwo rolne,majątek jest zapisany po połowie .Od ponad roku mama nie ma dostępu do kart płatniczych i gotówki ,pracuję w gospodarstwie jak zwykły pracownik nie mając niczego w zamian.Mam 18 lat i mam starszą o 2lata siostrę która jest po stronie taty .Ja nie dostaję od taty żadnych pieniędzy na utrzymanie .Moi rodzice zamierzają się do rozwodu. Chciałabym się dowiedzieć czy przysługują mi alimenty (uczę się ),czy należy zacząć od rozwodu? Czy rozwód musi być pierwszym krokiem bym otrzymała alimenty?

Nie musi byc. Ale oboje rodzice powinni sie przyczyniac do twojego utrzymania. Mniemam ze u nich mieszkasz itd. a alimenty to nie kieszonkowe. pomoc rodzicom tez nie jest czyms nadzwyczajnym..normalna sprawa a ty chcesz za to wynagrodzenie czy jak?

Mama nie ma jak się przyczynić do mojego utrzymania bo nie ma pieniędzy mimo tego że pracuję razem z tatą w gospodarstwie.Tata wraz ze starszą siostrą trzyma pieczę nad pieniędzmi ,ja pomagam mamie w jej pracy mieszkamy razem w jednym domu .Nie chodzi o o wynagrodzenie a moje podstawowe potrzeby a to między innym szkoła i wydatki z nią związane typu.bilet miesięczny ,ksiązki,składki itp

To jak najbardziej możesz złożyć pozew o alimenty od ojca lub od obu rodziców.

A ile to będzie mniej więcej trwało ? Mogę dostać alimenty od ojca mieszkając z nim? On opłaca rachunki typu prąd woda wyżywienie

Powrót