Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo. Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z alternatywnej przeglądarki.
Witam w maju tego roku sąd przyznał mojej córce alimenty że strony mojej jak i ojca po 350zl. Również sąd zarządził ,że obydwoje mamy równa opiekę nad corka. Lecz córka tak naprawdę przez cały czas jest zemna ojciec zabiera ją tylko na 2/3h w tygodniu. Po rozstaniu ob wogole nie chce się dogadać polubownie włączyłam obto aby nie iść do sądu już 4 miesiące i aby się z nim porozumieć. Nie da rady. Chcę złożyć wniosek o ograniczenie mu praw i o podwyższenie alimentow. Ponieważ ja nie pracuje utrzymuje mnie i moją córkę mój partner. Prosze o rade
Art. 107. § 1. kro Jeżeli władza rodzicielska przysługuje obojgu rodzicom żyjącym w rozłączeniu, sąd opiekuńczy może ze względu na dobro dziecka określić sposób jej wykonywania i utrzymywania kontaktów z dzieckiem. Sąd pozostawia władzę rodzicielską obojgu rodzicom, jeżeli przedstawili zgodne z dobrem dziecka pisemne porozumienie o sposobie wykonywania władzy rodzicielskiej i utrzymywaniu kontaktów z dzieckiem. Rodzeństwo powinno wychowywać się wspólnie, chyba że dobro dziecka wymaga innego rozstrzygnięcia.
§ 2. W braku porozumienia, o którym mowa w § 1, sąd, uwzględniając prawo dziecka do wychowania przez oboje rodziców, rozstrzyga o sposobie wspólnego wykonywania władzy rodzicielskiej i utrzymywaniu kontaktów z dzieckiem. Sąd może powierzyć wykonywanie władzy rodzicielskiej jednemu z rodziców, ograniczając władzę rodzicielską drugiego do określonych obowiązków i uprawnień w stosunku do osoby dziecka, jeżeli dobro dziecka za tym przemawia.
Więc tak, można złożyć pozew. Taki pozew składa się do sądu rejonowego właściwego dla zamieszkania dziecka (wydział rodzinny i nieletnich). W pozwie należy wskazać żądanie i uzasadnić dlaczego przemawia za tym dobro dziecka.
Odnośnie podwyższenia alimentów - również jak najbardziej można taki pozew złożyć. Ten sam sąd, ten sam wydział, co wyżej. Należy wskazać kwotę i uzasadnić na jakie usprawiedliwione potrzeby dziecka te pieniądze są potrzebne (związane z utrzymaniem i wychowaniem) i dlaczego od ostatniego orzeczenia sądu sytuacja uległa zmianie, że chce Pani podwyższenia alimentów. Przy orzekaniu o wysokości alimentów sąd weźmie pod uwagę powyższe oraz możliwości zarobkowe i majątkowe ojca dziecka.