alkohol w internecie

• Autor wątku Autor wątku gordonek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gordonek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Witam,

Planuję zrobić stronę internetową o piwie. Czy w związku z tym muszę umieścić komunikat i sprawdzać przy wejściu na stronę: "ukończyłem 18 lat..." whodzę lub rezygnuję?

Tak jest np na stronach lech.pl, zywiec.com.pl, piwopedia.pl

Czy prawo nakazuje tworzyć takie sprawdzanie użytkowników? W jakich sytuacjach dokładnie. Czy ktoś mógłby mi wskazać, gdzie można o tym więcej poczytać.

Dziękuję
Pozdrawiam
Gordonek

Witaj, postudiuj ustawę:
z dnia 26 października 1982 r. o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi,
a w szczególności Art.13.^1

Dziękuje za namiary na ustawę. Szczerze po przeczytaniu jej wciąż nie jestem pewien czy konieczne jest sprawdzanie pełnoletności użytkownika przy wejściu na serwis o piwach, itp.

Byłbym wdzięczny jakby ktoś pomógł mi w interpretacji.

_chris_ napisał:
Witaj, postudiuj ustawę:
z dnia 26 października 1982 r. o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi,
a w szczególności Art.13.^1

a czego nie rozumiesz? ustawa o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi - podkreślenie moje...
Przepis prawny:
Art. 131. 1. Zabrania się reklamy i promocji na obszarze kraju napojów alkoholowych, z wyjątkiem piwa, którego reklama i promocja jest dozwolona, pod warunkiem iż nie jest kierowana do małoletnich...
małoletni nie mają prawa oglądać tej reklamy... Podobnie jest z TV, reklamy piwa tylko po 23-ciej, ale do 6-tej rano...:D

Powrót