Allegro a urząd skarbowy.

• Autor wątku Autor wątku chicken1990
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

chicken1990

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam. Problem odnosi się do mojej bliskiej znajomej. Niedawno została wezwana do Urzędu Skarbowego. Okazało się, że jest oskarżona o sprzedaż na Allegro części samochodowych bez późniejszego odprowadzania podatku. Problem jest taki, że ona tego nigdy nie robiła ale jej były facet już tak. Zajmuje się on własnie handlem samochodami i częściami do nich sprowadzonymi z zagranicy. I ciągle sprzedaje je na koncie allegro które rzekomo jest/było powiązane z koleżanką (konto istnieje już kilkanaście lat). Wszystko odbywało się około 2019 roku i lista tych sprzedaży jest dosyć spora. Być może sprzedawał wtedy na dane jej firmy. Koleżanka może się przyznać i zapłacić karę liczącą kilkadziesiąt tysięcy złotych lub grozi jej nawet odsiadka. Dodam, że dziewczynie w poprzednim roku zakładałem konto na allegro, żeby mogła robić zakupy bo sama nie potrafiła.
Prosiłbym o poradę co możemy w danej kwestii działać, jakie podjąć kroki.

Czy na tym koncie były przyjmowane płatności poprzez Payu ? Jeżeli tak to już jest jakiś krok aby udowodnić że pieniądze ze sprzedaży szły na konto kogoś innego a nie koleżanki. Oczywiście w trakcie kontroli podać dane byłego faceta i wyjaśnić że to on sprzedawał.

Wyjaśnienia składała. Z tego co się orientuję to części są wysyłane za pobraniem lub odbiór osobisty. Na tym koncie nie ma żadnych danych sprzedającego do wglądu dla kupujących. Dlatego dla mnie zastanawiające było jak konto które istnieje 16 lat zostało z nią powiązane. I z tego co jej ponoć powiedzieli to faktury były wystawiane na jej firmę.

Powrót