Allegro anulowanie aukcji przez niejednoznaczny opis.

• Autor wątku Autor wątku JanBezZmaz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

JanBezZmaz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam.

Mam taką sytuację. Otóż zakupiłem na aukcji na allegro kartę graficzną przez kup teraz.

Sprzedający opisał, że otrzymał ją w prezencie i nie była nawet otwierana.
Niżej napisał, że udziela na kartę tygodniowej gwarancji rozruchowej.
Następnie podana była specyfikacja techniczna karty, w której to m. in. podany był czas gwarancji producenta 2 lata.

Przyznam, że zakupu dokonałem nieco impulsywnie bo i cena była bardzo korzystna. Nie zdążyłem się jeszcze skontaktować ze sprzedającym, ale obawiam się, że haczykiem może tu być brak dowodu zakupu, a co za tym idzie dokumentu uprawniającego do korzystania z warunków gwarancji. Nigdzie jednak w aukcji nie było podane, że go brakuje. Poza samym brakiem gwarancji obawiam się też czy karta nie jest z jakiegoś nieznanego źródła np. kradzieży.

Tu moje pytanie - czy mam podstawy by anulować zakup ze względu na tę niejasność czy też zależy to wyłącznie od dogadania się i dobrej woli sprzedającego.

Dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:
Nie możesz anulować zawartej umowy kupna z powodu tego czego sprzedawca nie napisał. W ten sposób możnaby rozwiązać każdą umowę.

Ale w opisie aukcji widnieje 2 letnia gwarancja (producenta) , a to bez dowodu zakupu nie jest spełnione.

Ostatnia edycja:
Po zapoznaniu z treścią aukcji, ciężko udowodnić, że kupując nie zostałeś poinformowany, że sprzedający udziela jedynie 14 dniowej gwarancji rozruchowej. Czy kontaktowałeś się ze sprzedającym w kwestii dowodu zakupu? Powiedz, że bez zdobycia dowodu zakupu nie zamierzasz za towar zapłacić, bo nie jesteś w stanie zrealizować jednej z cech zawartej w ofercie, czyli 3 letniej gwarancji producenta, bez której towar jest dla Ciebie bezwartościowy.

Bardzo dziękuję, właśnie o taką odpowiedź mi chodziło. Ze sprzedającym próbuję się kontaktować, na razie nie odpowiada.

Ostatnia edycja:
Jest jeszcze jedna kwestia wybrałem formę płatności za pobraniem, zakładając, że sprzedający, będzie cały czas milczeć, a towar jednak przyjdzie to mam go nie odbierać?

Nie wiem czy widziałeś, ale powinieneś zobaczyć inny jego przedmiot, też nowy, bez żadnych dokumentów i to kilka sztuk. Zarchiwizuj to koniecznie, bo działalność tego Pana jest podejrzana. Ja bym paczki nie odbierał. W najgorszym razie będziesz mu winny za wysyłkę. Wszystko wysyła za pobraniem, czyli czegoś się jednak obawia lub korzysta z czyjegoś konta.

Przed odebraniem poproś o otworzenie paczki, ponieważ uważasz, że karty może w niej nie być. Nie słuchaj tego co kolega wcześniej napisał, bo wysnuwa wnioski bardzo daleko idące.

Dziękuję wszystkim za pomoc.
Sprzedający okazał się całkiem w porządku człowiekiem i pozwolił mi zrezygnować z zakupu.

Powrót