Allegro - brak kontaktu

• Autor wątku Autor wątku coytex
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

coytex

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam. Z zapałem niedawno na allegro, a dokładnie 19 marca kupiłem przedmiot za 740 zł. Napisałem do sprzedającego że przeleje pieniądze w piątek i przelałem.
Wysłałem mu dowód i poprosiłem go aby Mi wysłał przedmiot bo przelew już idzie. Ale on jednak nie chciał wysyłać napisał Mi że raz już się tak zraził wysyłając przedmiot wtedy kiedy pieniądze nie doszły.
Kontakt utrzymywałem z nim dobrze przez ten ubiegły tydzień przed przelewem pytałem go o ten przedmiot zadawałem mu 2-3 pytania na dzień on odpowiedział na 1 aż ja mu zacząłem po jednym pytaniu zadawać i on normalnie odpowiadał.
Prosiłem go o zdjęcia tego przedmiotu, on Mi odpisał że nie ma czym zrobić - ja to zrozumiałem i przyjąłem to normalnie. Wiem że stan tego przedmiotu jest ok. Nie podobało Mi się w tym przedmiocie (PS3) pewna rzecz a mianowicie że jest "przerobiony" tak pisało w aukcji ja mu napisałem że troszkę mnie to martwi z tym przerobieniem ale zdawałem sobie sprawę co kupuje. Po tym jak mu napisałem że troszkę mnie to martwi to on odpisał " Mój kolega ma taką samą konsolę to mogę się z nim zamienić on ma nie przerobioną" Ja ucieszyłem się i napisałem mu że zgoda wezmę tą od kolegi.
Po przelaniu wtedy tych pieniędzy zapytałem go w piątek wieczór czy doszły, on odpisał "Z czego Pan wysłał?, jak z Mbanku to gdzieś w poniedziałek będą" - bardzo się zdziwiłem za takie przypuszczenia i mu odpisywałem że to raczej nie możliwe. Następny email nadciągną w sobotę o 5:00 rano o treści "nie doszły" I od tej pory napisałem mu od soboty do dzisiaj 6 meili i w ogóle nie odpisuje. Co mam robić? Wedle regulaminu allegro należy zakładać spory ale czy to nie za szybko? może trzeba poczekać?

Ostatnia edycja:
Jeżeli pieniądze przelałeś w piątek i szły do innego banku to otrzymał je w poniedziałek, więc sprzedający ma rację. Banki wykonują przelewy od poniedziałku do piątku w ustalonych godzinach.
Nie dziwie się, że sprzedający się nie odzywa, jeśli napisał Ci raz, że pieniądze jeszcze nie doszły to należy przyjąć to do wiadomości albo sprawdzić w internecie, że rzeczywiście w weekendy przelew nie dojdzie. Sam bym nie odpowiadał na taki "spam", szkoda nerwów.
Moim zdaniem gość napisze Ci maila, jak wyśle przedmiot albo nic nie napisze i po prostu wyśle. Na zgłaszanie tego gdziekolwiek jest za wcześnie. Centrum sporów allegro to śmieszna rzecz, nigdy nie dojdziesz do porozumienia, każdy ma swoją rację. W przypadku gdybyś rzeczywiście nie otrzymał towaru napisz mu maila, że zgłaszasz sprawę na policję, poczekaj jakiś czas (być może od razu zmięknie). Jak się nie odezwie wysyłasz listem poleconym za potwierdzeniem odbioru przedsądowe wezwanie do zapłaty i zgłaszasz wszystko organom ścigania.

Wielkie dzięki za informację. Boje się że transakcja nie dojdzie do skutku allegrowicz ma 20 pozytywów 0 negatywów. W banku informowali mnie że 3-5 h przelew idzie

Z mojego doświadczenia przelew wysłany z mBanku w piątek do 13.25 dochodzi na konto w innym banku w poniedziałek transferami popołudniowymi, a wysłany po 13 wyjdzie z mBanku dopiero w poniedziałek rano i dojść może nawet we wtorek. Jeszcze jest czas księgowania przelewu - czasem, z 1-3h poślizgiem. 3-5h na całą operację to tylko jak się zgrają transfery wychodzące i przychodzące w bankach, inaczej warto liczyć 1,5 dnia albo i więcej, doliczając fakt, że w piątek późnym popołudniem i przez weekend np. mBank nie ma żadnych transferów.

Myślę, że sprzedawca jest od udzielania merytorycznych odpowiedzi a nie uspokajania czyichś skołatanych nerwów. Co więcej ma odpisać skoro przelew jeszcze nie widnieje na koncie? Mam nadzieję, że okaże się uczciwy i wszystko będzie ok.

Powrót