allegro brak towaru mimo wpłaty brak kontaktu ze sprzedającym

• Autor wątku Autor wątku kowaliksulak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kowaliksulak

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam. Chciałabym zasięgnąć porady w następującej sprawie. 31 stycznia kupiłam na allegro od osoby prywatnej buty, kurtkę i kilka bluzek. Łącznie 5 aukcji za pomocą opcji KUP TERAZ. Wcześniej zapytałam Sprzedającego o koszt przesyłki w przypadku zakupu z kilku aukcji, odpisał, że jest to 15 zł. Przy każdym przedmiocie była podana kwota przesyłki 12 zł i maksymalnie w paczce 1 sztuka. System naliczył więc kwotę do zapłaty 46zł za towar plus 60zł za przesyłkę. Poinformowałam o tym Sprzedającego i napisałam, że mogę wykonać tradycyjny przelew, jeśli poda dane. Przesłał numer konta, na który przelałam od razu kwotę 61 zł (45 za towar plus 15 za wysyłkę).
O wykonanym przelewie poinformowałam Sprzedającego mailem. Towaru do dziś nie otrzymałam. Sprzedający nie odpowiedział na żadnego z moich maili ani nie odebrał telefonu mimo wielokrotnych prób połączenia z różnych numerów.
Z góry dziękuję za ewentualną pomoc.

Do programu ochrony kupujących temat się nie kwalifikuje jeśli płatność nie była przez PayU.

Zostaje wydrukować wszystko włącznie z aukcjami, dowodem wpłaty i korespondencją i wybrać się na swój komisariat aby złożyć zawiadomienie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa z art 286KK.

Za wcześnie na policję, nie minęły nawet dwa tygodnie, dajmy sprzedającemu i poczcie trochę czasu.

Ślimak napisał:
Do programu ochrony kupujących temat się nie kwalifikuje jeśli płatność nie była przez PayU.
Payu nie ma związku z kwalifikacją zdarzenia do POKu. Ma jedynie wpływ na wysokość ewentualnego odszkodowania.

Dziękuję za odpowiedzi. Dodam, że jako sposób zapłaty wybrałam Payu (tylko taka opcja była dostępna), a dokonałam płatności tradycyjnym przelewem. Na moim koncie widnieje to teraz jako płatność anulowana. Więc sytuacja nie jest do końca przejrzysta.

Nie dokonałam płatności przez Pay, tak jak wybrałam tylko zrobiłam tradycyjny przelew. Więc system nie zarejestrował mojej płatności.

Powrót