D
Dawid7
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 3
Witam, mam problem
a) status stron (obydwu)
dwie os. fizyczne
-jestem sprzedającym
b) przy zakupach na aukcjach internetowych, określić typ
- Kup Teraz
c) wskazać daty
- zakupu przedmiotu/usługi
13.02.2015
- zauważanie danej wady przez kupującego
- data złożenia reklamacji
27.02.2015
- inne istotne daty
20.02.2015 - odebranie przesyłki przez kupującego
27.02.2015 - wysłanie wezwania do zapłaty ZPO
d) przedmiot zakupu/sprzedaży
sprzęt elektroniczny 300 zł
e) opisać zaistniały problem
2 tygodnie temu sprzedałem przedmiot na allegro o wartości ok. 300 zł. W mailu kupujący wysłał wiadomość, że wpłacił pieniądze na PayU. Jednak ja się pośpieszyłem i wysłałem przedmiot przed sprawdzeniem czy pieniądze są na koncie (nie było)
Kupujący przedmiot odebrał i do dziś nie zapłacił. Po nieskutecznych próbach kontaktu wysłałem mu dziś wezwanie do zapłaty ZPO oraz na maila.
Po otrzymaniu maila napisał, że nie zapłacił i nie wie dlaczego mu wysłałem towar. Poza tym wniósł uwagę, że jedna rzecz nie działa oraz że w paczce nie było jednej rzeczy z zestawu. I chce odesłać towar.
Prosił o podanie adresu na który ma odesłać towar.
Proszę o radę, czy w takim wypadku, mogę nie zgodzić się na odstąpienie od umowy i naprawić wadę? Czy z powodu nie wysłania kompletnego zamówienia jedynym wyjściem jest odstąpienie od umowy?
Czy w ogóle muszę przyjąć zgłoszenie wady towaru, który został przywłaszczony prze kupującego?
Co radzicie zrobić?
a) status stron (obydwu)
dwie os. fizyczne
-jestem sprzedającym
b) przy zakupach na aukcjach internetowych, określić typ
- Kup Teraz
c) wskazać daty
- zakupu przedmiotu/usługi
13.02.2015
- zauważanie danej wady przez kupującego
- data złożenia reklamacji
27.02.2015
- inne istotne daty
20.02.2015 - odebranie przesyłki przez kupującego
27.02.2015 - wysłanie wezwania do zapłaty ZPO
d) przedmiot zakupu/sprzedaży
sprzęt elektroniczny 300 zł
e) opisać zaistniały problem
2 tygodnie temu sprzedałem przedmiot na allegro o wartości ok. 300 zł. W mailu kupujący wysłał wiadomość, że wpłacił pieniądze na PayU. Jednak ja się pośpieszyłem i wysłałem przedmiot przed sprawdzeniem czy pieniądze są na koncie (nie było)
Kupujący przedmiot odebrał i do dziś nie zapłacił. Po nieskutecznych próbach kontaktu wysłałem mu dziś wezwanie do zapłaty ZPO oraz na maila.
Po otrzymaniu maila napisał, że nie zapłacił i nie wie dlaczego mu wysłałem towar. Poza tym wniósł uwagę, że jedna rzecz nie działa oraz że w paczce nie było jednej rzeczy z zestawu. I chce odesłać towar.
Prosił o podanie adresu na który ma odesłać towar.
Proszę o radę, czy w takim wypadku, mogę nie zgodzić się na odstąpienie od umowy i naprawić wadę? Czy z powodu nie wysłania kompletnego zamówienia jedynym wyjściem jest odstąpienie od umowy?
Czy w ogóle muszę przyjąć zgłoszenie wady towaru, który został przywłaszczony prze kupującego?
Co radzicie zrobić?