P
pinkchameleon
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 23
Witam! Jestem tutaj, gdyż nie stac mnie na pomoc prawną u prawnika. Ponieważ obecnie sprzedaje na allegro rzeczy które kupie na wyprzedażach. Mam 18naście lat, i zajmuje się tym aby poprostu sobie w jakiś sposób dorobić. Oczywiscie wiem, zeby potem rozliczyc sie w Pit na koniec roku z tymi moimi dochodami. Jednak sęk nie tkwi w tym, a tym że ostatnio jedna osoba mi powiedziała ze to co robie już podchodzi pod działalność gospodarczą ponieważ zajmuje się tym w sposób ciągły. Jednak jeżeli bym nawet założył przecież działalność gospodarczą, to wtedy musial bym przeciez odprowadzac różne skladki do Zus jak wiem, a przecież ja na miesiąc na czysto mam około 200zł. A czasami są też takie miesiące kiedy nic nie mam, ponieważ nie ma nigdzie wyprzedaży. Również chciałbym niedługo projektowac własne moje ciuchy. Kilka projektów już zrobiłem, i przyznam szczerze że znajomym się strasznie ale to strasznie podobają (i oczywiscie już u mnie zamówili kilka projektów, oczywiscie po znajomosci to oni tylko i wylacznie placą za materiał na którym mam wykonac mój projekt). I tutaj pojawia się moje kolejne pytanie czy wtedy jakbym projektowal ciuchy przeze mnie, i oczywiscie moj dochod na czysto by wynosil miesiecznie okolo 200zł-300zł to musze zakladac dzialalnosc gospodarczą? Jezeli tak, to moim zdaniem bylby to jakis absurd bo przeciez to bylo by oczywiste ze jechalbym na samych stratach. Aukcje które wystawiam to do 10-sieciu na tydzien. Czy mógłby mi ktoś pomóc? Jak to wreszcie jest. Bo ja chce zyc zgodnie z prawem. I nie chce zeby ktoregos dnia bylo tak ze sie obudze bo dzwonek mi zadzwoni do drzwi a tam US stoi.
Bardzo będe wdzięczny za wyjaśnienie mi moich wątpliwości...
Bardzo będe wdzięczny za wyjaśnienie mi moich wątpliwości...