Allegro - dodatkowe koszty za towar

• Autor wątku Autor wątku Piterek79
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Piterek79

Użytkownik
Odpowiedzi
136
Witam,
Kupiłem na portalu aukcyjnym przedmiot.

Na stronie przedmiotu nie było nic o żadnym regulaminie a sprzedający teraz mówi że na stronie o nim jest kilka punktów z którymi chciał nie chciał muszę się liczyć. Na aukcji nic nie było o tym regulaminie.

Poniżej lista punktów. Czy to jest zgodne z prawem ? Szczególnie punkt o opłacie celnej.

• W przypadku nieodebrania paczki wynikającej z winy kupującego, kupujący ponosi koszt wysyłki.
  • Niektóre towary mogą podlegać opłacie celnej w przypadku wysyłki z naszej zagranicznej siedziby (zdarza się to bardzo rzadko) której uiszczenie leży po stronie kupującego.
  • W przypadku nie dokonania opłat celnych przez Kupującego i nie odebrania towaru, nie przysługują żadne roszczenia do sprzedawcy
  • W przypadku nie odebrania przesyłki z winy Kupującego, przesyłka jest odsyłana do kraju nadania. Nie ma możliwości zwrotu kosztów poniesionych przez Kupującego

Sprzedający jest osobą prywatną i niby mieszka w UK .

Ostatnio nawet napisał że połowę mi odda jeśli odbiorę towar i mu potwierdzę że jest ok .

Co dalej ?

Dodatkowe pytanie mam czy sprzedający miał prawo podać moje dane na innym portalu aukcyjnym Ebay , bo podejrzewam że tam kupił dla mnie ten towar.
Minęło już ponad miesiąc jak czekam na towar a w aukcji napisane jest ze max 10 dni .

Ostatnia edycja:
Na aukcji nic nie było o tym regulaminie.
Więc żaden nie obowiązuje. To sprzedawca musi dostosować się do realiów kraju, w którym prowadzi handel, a nie odwrotnie.

I co teraz mam zrobić ?
Odebrać paczkę ale jak odzyskać pieniądze ?

I co teraz mam zrobić ?
Poinformować, że nie zgadzasz się na jakiekolwiek warunki i koszty spoza aukcji chyba, że wynikają one z jakichś przepisów krajowych.

Odebrać paczkę ale jak odzyskać pieniądze ?
Wezwać do zapłaty w zakresie kosztów nieujętych w aukcji i niewynikających z przepisów (np cła)

W jakiej formie wezwać do zapłaty ?
Dziś odebrałem towar z poczty i jest niekompletny :(

Czy w takiej sytuacji mogę go reklamować ? Sprzedawca to osoba prywatna.

Dodatkowe pytanie mam czy sprzedający miał prawo podać moje dane na innym portalu aukcyjnym Ebay , bo podejrzewam że tam kupił dla mnie ten towar.

W jakiej formie wezwać do zapłaty ?
Jeśli sprzedawca mieszka w UK to pozostaje ustalić samemu czy jest jakaś forma listu z potwierdzeniem odbioru/doręczenia w przesyłkach międzynarodowych.

Dziś odebrałem towar z poczty i jest niekompletny
Możesz skorzystać z rękojmi za wady (art 556 i 560/561 KC).

czy sprzedający miał prawo podać moje dane na innym portalu aukcyjnym Ebay , bo podejrzewam że tam kupił dla mnie ten towar.
Sprzedawca nie może w Twoim imieniu zawierać umów bez stosownego pełnomocnictwa. Jeśli kupił coś jako Ty to moim zdaniem tamta umowa może być nieważna, ale ciężko może być to egzekwować w tym sporze.

Ostatnia edycja:
Powrót