Allegro i zastrzeżony wzór przemysłowy

• Autor wątku Autor wątku Pani_Ewa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Pani_Ewa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Dzień dobry,

Otrzymałam wezwanie od innego użytkownika, żebym usunęła aukcje albo zapłaciła mu za licencję. W przeciwnym razie zgłosi sprawę do Allegro.

Zastrzegł sobie produkt, który jest od dawna na rynku. Nie jest on producentem, tylko importerem z Chin.

Chciałabym zgłosić unieważnienie mu tego wzoru, ponieważ nie spełnia kryterium nowości. W historii Allegro widzę, że aukcje z tym produktem miał na 3 lata przed zgłoszeniem wzoru.

Moje pytania:
1. Nie sprawdziłam tego dokładnie, ale mógł zmienić formę prawną działalności. Mimo wszystko konto Allegro to samo. Czy ma to jakieś znaczenie w unieważnieniu?
2. Ujawnienie produktu dotyczy tylko jego ujawnienia czy ogólnie chodzi o ujawnienie przez kogokolwiek? W Chinach ten produkt produkowali jeszcze wcześniej. Mogę powołać się na te dwie rzeczy?
3. Co mu odpowiedzieć żeby załagodzić sprawę? Że zgadzam się na licencję? Jeśli mnie zgłosi do Allegro to mi aukcje usuną. Co będzie jeśli mnie ukarają, a jemu ten wzór unieważnią?
4. Mając dowody w postaci zapisu aukcji zgłosić to samemu? Wystarczy? Czy kontaktować się z Rzecznikiem Patentowym?
4. Ile trwa weryfikacja?

Ostatnia edycja:
Na początek lektura PWP, w Art. 102. i następnych uzyskasz podstawowe odpowiedzi. Do unieważnienia stosuje się odpowiednio Art. 89. PWP.

Wniosek składasz w UPRP lub (od 1 lipca br.) w Sądzie Powszechnym. Pełnomocnikiem może być

Przepis prawny:
Prawo własności przemysłowej
Art. 235.
2. Stroną w postępowaniu przed Urzędem Patentowym w sprawie uzyskania patentu, prawa ochronnego albo prawa z rejestracji jest zgłaszający.

i następny kto może być pełnomocnikiem. Warto skorzystać z pomocy Rzecznika Patentowego.

Powrót