Allegro - jaki max obrót w ciągu roku bez DG?

• Autor wątku Autor wątku merski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

merski

Użytkownik
Odpowiedzi
44
Witam!

Nie raz sprzedaję towar na Allegro. Zdarza się że nowy. Chodzi o to że jestem w gorącej wodzie kąpany, kupię i później się okazuje że kupiłem nie to co trzeba i sprzedaję...

Mam pytanie: jaki max obrót mogę mieć w ciągu roku nie posiadając działalności gospodarczej w aukcjach Allegro aby było to legalne? Dodam że sprzedaję nieregularnie, od czasu do czasu

Dzięki za pomoc

Nie chodzi tutaj od obrotu... ktoś może sprzedawać rzeczy po 2 złotem :P i sprzedać ich tysiące.. a ktoś pare rzeczy po kilka stówek.
Aby mozna mówić o DG to musi to być:

zarobkowa działalność wytwórcza, budowlana, handlowa, usługowa oraz poszukiwanie, rozpoznawanie i wydobywanie kopalin ze złóż, a także działalność zawodowa, wykonywana w sposób zorganizowany i ciągły.
(ustawy o swobodzie działalności gospodarczej).

A gdzieś w TV mój znajomy słyszał jak w jakimś programie mówili że można sprzedać towar o sumie łącznej do 3000 zł w ciągu roku i chciałem się upewnić czy to prawda...

Coś cienkie programy ogląda.

Dziękuję za odpowiedź, ale widzi Pan, mnie interesuje następująca rzecz: czy mogę amatorsko handlować na Allegro bez zakładania działalności, czy też muszę ją zarejestrować, gdy mój przychód przekroczy określoną barierę?

To oceni Urząd Skarbowy. Nie ma żadnej "bariery". Wiele zależy od tego czym Pan handluje, jak duża jest intensywność tego handlu, stopień zorganizowania itp.

PS. Zazwyczaj gdy ktoś się zastanawia czy musi, czy nie musi zakładać działalności - oznacza to, że musi :)

Powrót