Allegro: Klient kupił przedmiot do odbioru osobistego, po czym poprosił o przesyłke.

• Autor wątku Autor wątku Konradov
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Konradov

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,

Sprzedałem niedawno produkt na Allegro. Zaznaczyłem trzy możliwości zapłaty/przesyłki:

Przedpłata - przesyłka pocztą (na mój koszt)
Przedpłata - odbiór osobisty
Zapłata przy odbiorze - odbiór osobisty

Przedmiot został kupiony przez Kup Teraz z zapłatą przy odbiorze osobistym, po czym kupujący powiedział, że chce abym przesłał przedmiot kurierem za pobraniem.

Nie chcę ponośić dodatkowych kosztów firmy kurierskiej oraz ryzyka przesyłki za pobraniem, dodatkowo w ogóle nie czuję się komfortowo z taką formą sprzedaży. Chcę w związku z tym anulować transakcje, i poszukać innego nabywcy.

Na ile wiążąca jest umowa którą obecnie zawarliśmy w związku z zachowaniem kupującego? Czy, i w jaki sposób mogę od niej odstąpić?

Z góry dziękuję za rady.

Możesz wskazać, że nie ma możliwości wysyłki za pobraniem, bo nie taka była oferta. Możesz co najwyżej wysłać po przedpłacie.

Konradov;2344790 Przedpłata - przesyłka pocztą (na mój koszt) Przedpłata - odbiór osobisty Zapłata przy odbiorze - odbiór osobisty [/QUOTE napisał:
Sprzedawałeś jako firma osobie prywatnej?

Racja, założyłem, że to sprzedaż niekomercyjna:)

Spoko;)
Jeśli sprzedał jako firma osobie prywatnej,to ma obowiązek udostępnić opcję płatności gotówką oraz pobraniem.

Obowiązek umożliwić pobranie, inne opcje to już fantazja sprzedającego.
W powyższym przypadku kluczowe jest ustalenie czy to sprzedaż konsumencka.

Przepis prawny:
Art. 11.
1. Umowa nie może nakładać na konsumenta obowiązku zapłaty ceny lub wynagrodzenia przed otrzymaniem świadczenia.

Wystarczające jest umożliwienie płatności przy odbiorze osobistym.

Mirr napisał:
Przepis prawny:
Art. 11.
1. Umowa nie może nakładać na konsumenta obowiązku zapłaty ceny lub wynagrodzenia przed otrzymaniem świadczenia.

Wystarczające jest umożliwienie płatności przy odbiorze osobistym.

Jeśli są wysyłki to w myśl tego przepisu ma również obowiązek wysyłać za pobraniem.

Powrót