Allegro - kolejna reklamacja

• Autor wątku Autor wątku BudekPL
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

BudekPL

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Witam!
13 stycznia zakupiłem na allegro kierownicę dedykowaną do konsoli.
Wysyłka przyszła około we wtorek następnego tygodnia jeśli mnie pamięć nie myli. Była uszkodzona, więc odesłałem ją w ten sam dzień.
Czekałem, aż pan przyśle drugą kierownicę jak zapewniał.
Przyszła w następny tydzień. Dokładnej daty nie pamiętam, ale około 31sty/2lutego.
Także była uszkodzona. Zadzwoniłem do firmy, kolejny raz i że mam odesłać.
Zapewniali że znów wymienią. Chciałem aby zwrócili mi koszt kierownicy, nie licząc już kosztów wysyłki, które poniosłem ale wlaściciel powiedział, że mogą to zrobić po 3 wymianie.
Nadal nie zwrócił mi kosztów wysyłki a paczka 3 nie doszła do dnia dzisiejszego.
Prawdopodobnie jutro zadzwonie i będę próbował dowiedzieć się czy wysłali ją wogóle.
Jest taka możliwość, abym powołał się na jakiś paragraf, który mówi o zwrocie kwoty za przedmiot w moim przypadku?
Od razu odpowiem, że kupiłem przedmiot za pośrednictwem KUP TERAZ, a sprzedawca to sklep, ale nie mający sklepu na allegro ale sprzedawający kontem jak zwykły użytkownik.

Mam nadzieję, że zrozumiale piszę. Przepraszam ale jestem zdenerwowany w/w sytuacją.

Edycja
PS. Komentarz już wstawiłem, pozytyw podniecony gdy przyszła 1 paczka. W aukcji pisze, że jest gwarancja na przedmiot.

Ostatnia edycja:
Ustawa z dnia 2 marca 2000 r. o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny (Dz. U. z dnia 31 marca 2000 r.)

Art 2. paragrafy 1-3

Odpowiedz na jedno pytanie już mam.
Sprzedawca ma obowiązek zwrotu mi pieniędzy jeśli po takich zdarzeniach się upominam? Jeśli tak to mogę poprzeć się jakimiś paragrafami?

Aha niedoczytanie moje - a faktura lub paragon jest?
Bo jeśli nie to odstępujesz na zasadach rękojmi za wady art 556-576 kc.

W przypadku zwrotu dostajesz to co wpłaciłeś, ale wysyłkę do niego pokrywasz Ty
Przy rekojmi chyba dostajesz zwrot za wszystko.

gryffinian ... kompletnie pomieszałeś, najpierw ustawa dotycząca konsumenta, późnej reklamacja z tytułu rękojmi?

Sprzedawcą jest przedsiębiorca (tak zakładam) czy osoba fizyczna?

Pozdrawiam :cool:

Sprzedawca przedsiębiorca.
Paragon zostawiłem, kiedy wysyłałem. To źle?

Paragon to tylko jedna z możliwości potwierdzenia zakupu ... ale dobrze by było gdybyś miał potwierdzenia zgłoszeń reklamacyjnych - rozumiem, że np. mailowo otrzymujesz takie informacje jak: uznanie reklamacji / czas realizacji / etc.

Dalsze postępowanie zależy od tego co chcesz osiągnąć: chcesz kierownicę + zwrot kosztów wysyłki czy wolisz odstąpić od umowy i żądać zwrotu kosztów?

Podczas pierwszej i drugiej reklamacji była mowa o gwarancji i odpowiedzialności producenta?

Nie tyle pomyliłem, co pisze, że z konta jako zwykły użytkownik, stąd ustawa mogła by nie mieć zastosowania (już raz miałem do czynienia z zakupem od właściciela sklepu, ale sprzedał mi jako osoba prywatna pamięć operacyjną) :)

O gwarancji pisze w opisie aukcji, ponieważ sprzedający sprzedawał 15 przedmiotów. Z tego co wiem to ten pan ma sklep i serwis w którym naprawia te kierownice.
Mi zależy na całkowitym zwrocie pieniędzy za kierownicę. Pisałem, że wcześniej tak było mówione o tym zwrocie. Większośc mailowo mam rozmów, chociaż dzwoniłem do sklepu, aby dowiedzieć się co z wysyłką i pytałem o całkowite odstąpienie od umowy, podczas gdy telefonowałem z zapytaniem o reklamację, po czym wysłałem im 2 raz kierownicę.

Mniej więcej rozumiecie z moich chaotycznych wypocin?

Powołaj się na poniższy przepis i żądaj uznania odstąpienia od umowy, na podstawie tego, że sprzedawca nie uczynił zadość pierwszemu żądaniu - wymiana nie doprowadziła do usunięcia wady i tym samym towar po reklamacji nadal nie był zgodny z umową konsumencką.
Przepis prawny:
Ustawa z dnia 27 lipca 2002 r. o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu cywilnego.

Art. 8. 4.
Jeżeli kupujący, z przyczyn określonych w ust. 1, nie może żądać naprawy ani wymiany albo jeżeli sprzedawca nie zdoła uczynić zadość takiemu żądaniu w odpowiednim czasie lub gdy naprawa albo wymiana narażałaby kupującego na znaczne niedogodności, ma on prawo domagać się stosownego obniżenia ceny albo odstąpić od umowy; od umowy nie może odstąpić, gdy niezgodność towaru konsumpcyjnego z umową jest nieistotna. Przy określaniu odpowiedniego czasu naprawy lub wymiany uwzględnia się rodzaj towaru i cel jego nabycia.

Dziękuję serdecznie :)
Właśnie o takie coś mi chodziło.
Jestem usatysfakcjonowany.
Jutro dzwonię i powołuję się na ustawy :cool:

Pozdrawiam:ok:

No więc sprzedawca ma mi zwrócić pieniądze.
Tylko pytanie, czy zwrócić ma także kwotę za wysyłki do niego na gwarancję, które poniosłem?

Tak ... w wyniku niewykonania zobowiązania poniosłeś szkodę, więc zgodnie z Art. 471. KC, dłużnik = sprzedawca, jako odpowiedzialny za tę szkodę, jest zobowiązany ją naprawić.

Powrót