Allegro - kupno roweru za ustaloną cenę poza serwisem

• Autor wątku Autor wątku Bartynsky
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Bartynsky

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,
Dosyć długo przymierzałem się do kupna roweru, po około 2 miesiącach poszukiwań znalazłem upragnione cacko za cenę około 35% niższą niż przeciętnie - na Allegro.pl.

Od razu przejdę do rzeczy:
Cena Kup Teraz 4.000zł,
Dokładny opis przedmiotu, wraz ze specyfikacją, rzeczywistymi zdjęciami, aukcja umieszczona w kategorii "Allegro › Sport i Turystyka › Rowery i akcesoria › Rowery › MTB (górskie)", tak więc poprawnie. Podobnie parametry, a w nich rzecz chyba najważniejsza, czyli "Stan: Nowe". Były również dane kontaktowe z allegrowiczem: telefon, e-mail, GG.

Skrupulatnie przeanalizowałem cały opis po czym skontaktowałem się ze sprzedającym (poprzez Gadu-Gadu) jeszcze raz pytając czy rower jest faktycznie nowy, w pełni zgodny z opisem, oraz o źródło pochodzenia: twierdzi, że kupił w USA.

Ustaliliśmy, aby zminimalizować koszty wystawiając aukcję jeszcze raz z licytacją za 100zł. Zalicytowałem za 101zł, a on zakończył aukcję - tak więc oficjalnie kupiłem rower za 101zł.

Opis nowej aukcji nie różnił się niczym, ale: nie było w nim danych kontaktowych, oraz rzeczywistych zdjęć, a jedynie jedno zdjęcie producenta (w poprzedniej aukcji też było ono zamieszczone, jako główne), reszta identyczna (specyfikacja, parametry, kategoria) - no ale cena podejrzana.

Zachowałem historię rozmowy ze sprzedawcą: jest dokładnie napisane, że wysyłam 4tyś. zł, a on wysyła mi nowy rower.

Piszę ten temat, bo to mój pierwszy zakup za taką kwotę, a pieniędzy jeszcze nie wysłałem, wolę być pewien...
Co może się stać nie tak? Co zrobię w przypadku, gdy Pan wyśle mi plastelinę z dopiskiem "ulep sobie sam ten rower", lub model roweru w skali 1:16 identyczny z opisywanym w aukcji? Czy dowód w postaci rozmowy Gadu-Gadu będzie respektowany?

Sprawdziłem sprzedawcę i jego poprzednie aukcje, sprzedał już kilka rowerów i otrzymał za nie pozytywne komentarze.

Proszę o pomoc, pozdrawiam.

P.S. Nie wiem, czy mogę podawać linki do allegro.pl, to mogłoby ułatwić analizę.

Z tego co wyczytałem, że jeśli na GG umówiliśmy się za cenę 4tyś. zł, a aukcja to jedynie takie dodatkowe potwierdzenie zawarcia transakcji, to umowa jest ważna i mam dostać dokładnie ten sam rower za ustaloną cenę poza serwisem, inaczej będzie to potraktowane za oszustwo?

Wygranie aukcji to zawarcie umowy, a nie "takie dodatkowe potwierdzenie zawarcia transakcji". Zminimalizowałeś koszt, oszukaliście Allegro na prowizji, prawdopodobnie nie zapłacisz również podatku od czynności cywilnoprawnych (bo oficjalnie zakup poniżej 1000 zł). Być może się mylę, jeśli tak to proszę forumowiczów o poprawienie, ale z tego co kojarzę przy zakupie "kup teraz" miałbyś możliwość odstąpienia od umowy (zwrotu roweru w ciągu 10 dni), natomiast przy licytacji - nie. Moim zdaniem zmaksymalizowałeś ryzyko na własne życzenie.

Wystarczyło się TYLKO umówić przez GG - Allergo nie jest potrzebne do zawarcia umowy kupna-sprzedaży.

Prawo zwrotu w ciągu 10 dni przysługuje przy Kup Teraz! TYLKO jeśli była to relacja konsument-przedsiębiorca (czyli Pan Kowalski kupił co Firmy XYZ)

Powrót