Allegro - kupujący chce odstąpić od umowy

• Autor wątku Autor wątku ae28402dk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

ae28402dk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam. Sprzedałem jakiś czas temu telefon na Allegro, jako osoba prywatna. Telefon był w stanie bdb, posiadał jedynie delikatne ślady użytkowania, o czym napisałem w opisie aukcji.
Kupujący otrzymał przesyłkę, jednak po kilku dniach wysłał mi maila, w którym informuje mnie, że chce odstąpić od umowy, gdyż na wyświetlaczy znajduje się duza rysa, której nie było w momencie, gdy telefon wysyłałem.
Co zrobić w takiej sytuacji. Gdyż obawiam się, ze:
Kupujący moze zgłosić sprawę na policję, bądź do sądu.
Kupujący sam porysowal ekran po czym chce obarczyć za to odpowiedzialnością mnie.

Zgodnie z serwisem allegro sprzedający nie ma obowiązku przyjęcia zwrotu jeśli m.in.:[/U]
- jest osobą prywatną;
- otrzymał oświadczenie o zwrocie wysłane po upływie 14 dni od daty otrzymania przez kupującego towaru;

Biorąc również pod uwagę przepisy KC dotyczące rękojmi to odmówiłbym przyjęcia towaru. Sądem i policją to może sobie straszyć. Jeśli jesteś pewny, że rysy nie było w momencie wysyłki to możesz spać spokojnie. Wpływ na to wszystko ma okres czasu od momentu odebrania telefonu do momentu poinformowania Ciebie o chęci zwrotu telefonu. Takie rzeczy dokonuje się niezwłocznie, a nie po kilku dniach. Ponadto zrób sobie screen aukcji i trzymaj zdjęcia telefonu. Jeśli jesteś uczciwym sprzedawcą to nie daj się zastraszyć tym po przeciwnej stronie.

Pozdrawiam.

Powrót