Allegro - kupujacy wymusza, straszy, nie chce płacić przez payu

• Autor wątku Autor wątku blue01
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

blue01

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam.
Sprzedałam na aukcji telefon, była zaznaczona opcja wysyłki, kupujacy wymusza na mnie przekazanie telefonu na ulicy pod marketem. Z uwagi na dużą wartość telefonu wolę przelew przez payu i wysyłke ubezpieczoną, a nie jakies przekazywanie z rąk do rąk.
I teraz tak:
- kupujący wyzywa mnie od oszustek i grozi zgłoszeniem na allegro,
- składam wniosek na allegro o zwrot prowizji i pytam kupującego czy rezygnuje?
- Kupujacy mówi ze jednak zapłaci i prosi o dane.
- cofam wniosek o zwrot prowizji i informuję kupującego że oczekuję wpłaty przez payu, bo wówczas allegro bedzie miało ślad że wpłata została dokonana.
- kupujący twierdzi, ze ślad nie musi być i że zapłaci za 2 tygodnie (?!)

Ja jednak wolałabym aby ślad był, tym bardziej, że oskarzał mnie o oszustwo i generalnie sprawia problemy. Czy mogę się bezpiecznie wycofać ze sprzedazy a jego na czarną listę jak w ciągu tygodnia przez payu nie wpłyną pieniądze? czy facet bedzie mi sprawiał problemy? Nie jestem przedsiębiorcą.

Jeśli ktoś tak prowadzi transakcję, to ja osobiście odradzałbym dalszą współpracę. Sam prywatnie bym zrezygnował. Oczywiste jest, że lepiej, jeśli zostaje ślad po transakcji. Trochę dziwi, że kupujący, który nie ponosi za to żadnych opłat, woli, aby śladu nie było. Może mieć potem Pani problem, że będzie twierdził, że np. telefonu nie otrzymał, albo twierdził, że przelew poszedł, a Pani twierdzi, że nie. Proponuję zgłosić sprawę do Allegro i oni już zadecydują, co z tym zrobić (proszę dołączyć korespondencję). Na pewno znajdzie Pani innego chętnego, szkoda nerwów.

Kruk.R napisał:
Jeśli ktoś tak prowadzi transakcję, to ja osobiście odradzałbym dalszą współpracę. Sam prywatnie bym zrezygnował. Oczywiste jest, że lepiej, jeśli zostaje ślad po transakcji. Trochę dziwi, że kupujący, który nie ponosi za to żadnych opłat, woli, aby śladu nie było. Może mieć potem Pani problem, że będzie twierdził, że np. telefonu nie otrzymał, albo twierdził, że przelew poszedł, a Pani twierdzi, że nie. Proponuję zgłosić sprawę do Allegro i oni już zadecydują, co z tym zrobić (proszę dołączyć korespondencję). Na pewno znajdzie Pani innego chętnego, szkoda nerwów.

Tylko jak zgłosić sprawę na allegro jako sprzedający? Mam korespondencję mailową, w której on twierdzi, że obawia się wpłat przez payu i że nie musi być śladu na allegro o wplacie. Zaczełam się trochę bać tego człowieka, z racji wczesniejszego tonu w mailach i prób straszenia mnie że zgłosi na allegro próbę oszustwa.

Nie ma się czego obawiać. Proszę przedstawić sytuację do Allegro. Sprzedawca ma prawo też do wyboru sposobu płatności w swoich ofertach, a klient może skorzystać, ale nie musi. Nikt nie nakazuje mu wybrania oferty tego konkretnego sprzedawcy. Pani natomiast nie musi zgadzać się na warunki inne niż te, które były zawarte w ofercie.

Powrót