Allegro Lokalnie, sprzedawca nie chce wysłać przedmiotu.

• Autor wątku Autor wątku Borotatus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Borotatus

Użytkownik
Odpowiedzi
79
Dzień dobry, wylicytowałem na allegro lokalnie przedmiot za bardzo atrakcyjną cenę, zakup niezwłocznie opłaciłem, po tygodniu sprzedający odesłał pieniądze i stwierdził, że nie wyśle przedmiotu. Tu moje pytanie, czy taka transakcja jest wiążąca dla sprzedającego? zależy mi na tym przedmiocie i chcę aby sprzedający do wysłał.

Dodam, że sprzedający zgłosił do Allegro, że towar odesłałem, ale nic takiego nie miało miejsca.

Ostatnia edycja:
Transakcja jest wiążąca, natomiast jeśli sprzedający dobrowolnie nie wyślę Ci przedmiotu, pozostaje droga sądowa.

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

Dziękuję za odpowiedź. Czy przed drogą sądową powinienem sprzedawcy wysłać "wezwanie do wykonania umowy sprzedaży"? jeżeli tak to czy to musi być forma papierowa/list polecony czy mogę to zrobić w dyskusji na Allegro?

Najlepiej to zrobić listem poleconym, musisz wypełnić możliwość polubownego rozwiązania sporu. Pytanie tylko czy jest to aż taka okazja żeby się sądzić o przedmiot. Pamiętaj że sprawa sądowa może trochę potrwać. Pytanie też czy sam zamierzasz sporządzić pozew, czy zamierzasz wynająć prawnika - jeśli to drugie to kolejne koszty.

Sprzedawca może też powiedzieć, że przedmiot zgubił, zniszczył, w inny sposób utrafił.

Wtedy zwrot kwoty jest jak najbardziej zasadny a Twoje szanse przed sądem, w mojej ocenie, są w takim wypadku dużo mniejsze.

Polecam przeczytać wyrok:

Sąd Apelacyjny w Katowicach, wyrok z 9.02.2017 r., sygn. akt V ACa 246/16.

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
Powrót