Allegro - najpierw zwrot, później towar?

• Autor wątku Autor wątku Eladria
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Eladria

Eladria

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
28
Witam serdecznie. Mam pytanie odnośnie zakupu jaki ostatnio dokonałam.
Zakupiłam telefon 2 miesiące temu. Zapłaciłam od razu i ...czekałam. Czekałam... i w końcu postanowiłam, że czekać dłużej nie będę - poprosiłam o zwrot poniesionych kosztów i zrezygnowałam z zakupu. Jak się okazało osoba ta naciąga "kupujących", nie pisząc iż jest pośrednikiem telefonów z Singapuru. Po kilku rozmowach telefonicznych (byłam wręcz nękana, żebym wycofała zgłoszenie z Allegro gdyż sprzedającemu zablokowali konto) Sprzedający zwrócił mi pieniądze. Wielu ludzi jak widzę jest poszkodowanych, wielu bez telefonu i bez zwrotu. Dziś przychodzę do domu a tam - czeka na mnie telefon z Singapuru. Po 3 miesiącach. I nie wiem co mam zrobić. Czy odszukać w jakiś sposób Sprzedającego i powiadomić go? Czy mam prawo zatrzymać telefon? Jak to wygląda ze strony prawnej?

Telefon jest własnością sprzedającego.
Umowa nawet niewypowiedziana nie istnieje.
Wypada powiadomić sprzedającego, że telefon jest do odbioru.
Niech uzgodni z Tobą dogodny dla Was sposób odesłania oczywiście na koszt sprzedającego.

Aha, właśnie chciałam pytać jak to z kosztem wysyłki, ponieważ nie chciałabym ich ponosić. Czyli muszę pisać do Allegro o jego dane (bo niestety usunęłam już aukcję zakupione) i wtedy na jego koszt odeślę przesyłkę.

Nic nie odsyłasz.
Uzgadniasz ze sprzedającym sposób odebrania przez niego rzeczy.
To sprzedający podejmuje wysiłek i koszty związane z zamówieniem przewoźnika.

Aha, czyli to w jego interesie jest wszystko zorganizować? Jeszcze lepiej :D

Powrót