Allegro, niechciany podrobiony telefon

• Autor wątku Autor wątku Ola121996
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

Ola121996

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam!

Zakupiłam na aukcji allegro telefon "marki lenovo", na telefon czekałam bardzo długo, w dodatku musiałam opłacić vat przy odprawie celnej tak więc wyniósł on mnie sporą sumę. Niestety, telefon który otrzymałam z telefonami marki Lenovo nie ma nic wspólnego. Jest to chińska podróbka (sprawdzałam w internecie jak odróżnić oryginał od podróbki i ewidentnie jest to podróbka) która nie dość, że nie wygląda jak na zdjęciach to ma znacznie gorsze parametry (procesor, aparat - wszystko jest nie takie jak być powinno, poza tym sprzedaż podróbek jest nielegalna a ja płaciłam za inny sprzęt...). Próbowałam skontaktować się ze sprzedającym w celu odesłania telefonu i odzyskania pieniędzy ale niestety telefony nieodbierane, sms'y ignorowane, maile olewane. Założyłam spór na allegro, w którym sprzedający nie raczył się nawet odezwać. Moje pytanie drodzy forumowicze: co teraz zrobić aby odzyskać swoje pieniądze? Zgłosić sprawę na policję? Czy program ochrony kupujących mnie obejmuje? Co radzicie?

Aby skorzystać z programu ochrony kupujących i tak musisz zgłosić sprawę na policję

loco1 napisał:
Sama sie prosilas o problemy.
Obawiam sie, ze niczego nie zdzialasz.

Jak to? Otrzymałam inny telefon niż ten, który miałam otrzymać, a teraz chce go zwrócić i odzyskać zapłacone pieniądze, gdzie tu proszenie o problemy?

Nie widzialas komentarzy sprzedawcy?
Skoro towar przeszedl przez UC, to raczej nie wykazesz, ze to podroba. Chcesz szukac sprawiedliwosci w Singapurze?

Komentarze w większości dotyczyły długiej wysyłki (na którą byłam przygotowana) a nie podrabianych telefonów... Parametry nie stojące nawet przy tych podanych na aukcji, naklejka pod baterią taka jak na podróbkach, podróba na 100%. Co robić?

Komentarze w większości dotyczyły długiej wysyłki*
Albo ich nie rozumiesz, albo nie czytalas.
Masz prawo zglosic podejrzenie popelnienia przestepstwa policji. Ale zapewne otrzymasz odmowe wszczecia postepowania...

Przecież na dole aukcji jest specyfikacja telefony i jest inna, mianowicie ten tel oryginalny ma 4 rdzenie x 1.3 , a na aukcji jest 8 x 1.7 napisane, a poza tym model wyraźnie napisany S660 P, a nie S660 czyli oryginał. Wszystko się zgadza, sama się oszukałaś . . .

Ostatnia edycja:
Telefon ani nie ma PL menu, ani nie ma 8 x 1,7 ghz, ani nie ma aparatu 13 mpx itd. Na palcach jednej ręki można wyliczyć to co się zgadza z opisem aukcji tak więc jest to najzwyczajniejsze w świecie oszustwo.

Ja nie wiem, na Allegro jest pełno tych modeli nowych po 550 z PL sklepy, Ty akurat musiałaś wybrać za nie dużo mniej z Singapuru . . . szkoda kasy

Wtedy nie było, ale ja nie proszę o wytykanie błędów tylko o radę co robić aby odzyskać pieniądze oraz czy obejmuje mnie program ochrony kupujących (bo z tego co czytałam to raczej tak)

Skontaktuj się z Allegro, opisz sprawę i napiszą Ci czy się kwalifikujesz do programu ochrony kupujących.

Widzę, że ta rozmowa jest bez sensu. Za poradę tak czy siak dziękuję. Temat do zamknięcia.

Powrót