Allegro - niechciany przedmiot

• Autor wątku Autor wątku Jendrzej
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Jendrzej

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam.

Niedawno wygrałem aukcję z telefonem Nokia 5800(na Allegro.pl), ale wysyłałem 2 prośby o cofnięcie mej oferty (oczywiście jeszcze w trakcie trwania licytacji) i nie dostałem żadnej odpowiedzi. Oczywiście aukcję wygrałem ja, ale nie chciałem już tego przedmiotu. Do czasu wydawało mi się, że wszystko jest w porządku, do puki nie przyszedł do mnie kurier, ale jako że nie było mnie w domu to paczkę przekazał sąsiadce (nic nie płaciła, kurier powiedział, że wszystko jest opłacone). Oczywiście odebrałem potem przedmiot.
Nie chcę ponosić żadnej odpowiedzialności, nie chcę oczywiście też płacić za ten przedmiot, ponieważ już go nie chciałem. Czy to możliwe, że Sprzedający wniesie jakieś oskarżenie, czy coś w tym rodzaju ? Sprzedający ma "Konto Zawieszone", więc nie wiem o co w tym wszystkim chodzi.
Proszę o szybką odpowiedź, ponieważ bardzo się teraz tym przejmuję, a nie wiem co dalej robić.

Allegro to nie zabawka - zalicytowałeś i wygrałeś aukcję, czyli kupiłeś.
Sprzedający nie musi brać pod uwagę Twoich próśb wycofanie oferty.

Dostałeś telefon za darmo to siedź cicho i nie płacz!

Sprzedający przekazał mi już ten telefon, ale nie zażądał zapłaty (przynajmniej kurier nie chciał). Jako, że już mam ten telefon, to może się do czegoś doczepić? Coś w stylu, czemu nie dostał jeszcze kasy ?

Kodeks Cywilny
Przepis prawny:
Art. 405. Kto bez podstawy prawnej uzyskał korzyść majątkową kosztem innej osoby, obowiązany jest do wydania korzyści w naturze, a gdyby to nie było możliwe, do zwrotu jej wartości.

Chociaż jeszcze powiedz, czy kupowałeś od osoby fizycznej czy przedsiębiorcy?

Osoba fizyczna.

Już się z nią dogadałem, wszystko gitez.

Powrót