allegro nieprawidłowy opis towaru (uszkodzony przedmiot)

• Autor wątku Autor wątku dani472
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dani472

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam

Sprawa wygląda następująca. Zakupiłem analizator spalin na allegro, który miał być w 100% sprawny ( przed zakupem kontaktowałem się ze sprzedawcą i zapewnił mnie o tym a na dodatek powiedział, że wskazania urządzenie były sprawdzane z innym urządzeniem i są poprawne). Przy próbie uruchomienia urządzenia okazało się że jest ono uszkodzone ( zepsuty potencjometr ), po skontaktowaniu się z sprzedawcą stwierdził on, że to ja uszkodziłem urządzenie w skutek nieprawidłowej obsługi, co jest nieprawdą gdyż urządzenie obsługiwałem zgodnie i dołączona do niego instrukcją obsługi ( mam na to świadka ) a poza tym uszkodzenie nie mogło powstać z mojego powodu ( zbyt krótko próbowałem go używać ) ani w skutek transportu. Po ponownym kontakcie ze sprzedawcą okazało się, że urządzenie było sprawdzenie parę lat temu a nie przed wysyłką.

Dla formalności podam: urządzenie zostało zakupione przez opcje ”kup teraz”, sprzedawca był osoba prywatną, straty jakie poniosłem to ok. 250 zł ( urządzenie kupiłem za 400 zł a uszkodzone mógł bym dostać za 150 zł ), kupujący czyli ja też jest osobą prywatną

A teraz moje pytanie:
- gdzie i jako co mogę to zgłosić ( na jakie artykuły mam się powołać)
- ile sprawa będzie trwała
- mam jakieś szansę odzyskania straconych pieniędzy
- opłaca mi się to gdzieś zgłaszać ( bo jest możliwość naprawy urządzenia za niewielkie pieniądze ) a jeśli sprawa by trwała to chyba nie mogę ruszać urządzenia ani go używać
- jakie koszty bym musiał ponieść wszczynając jakąś sprawę

z góry dzięki za odpowiedzi

Ostatnia edycja:
Powrót