allegro - nieuczciwy sprzedawca

• Autor wątku Autor wątku bsska
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bsska

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam,

Kupiłam przedmiot od prywatnego sprzedawcy na allegro, zapłaciłam przelewem za przedmiot i wysyłkę kurierem, na aukcji była informacja że towar zostanie wysłany w ciągu 24-48h. Minęły 2 tygodnie i na moje zapytania o towar i numer listu przewozowego do śledzenia przesyłki - wymijające odpowiedzi sprzedawcy (i tak przez następne tygodnie). Poinformowałam sprzedawcę e-mailowo że rezygnuję z towaru i proszę o zwrot kosztów (łącznie z kosztami kuriera). W międzyczasie adres na który miała zostać pierwotnie wysłana paczka stał się nieaktualny, sprzedawca został o tym poinformowany. Nowego adresu nie podałam bo sprzedawca mi nawet groził... Złośliwie towar został do mnie wysłany po 2 mcach na stary adres, tam ktoś odmówił odbioru, numer listu przewozowego dostałam od sprzedawcy po 2 tygodniach od wysyłki na dowód że towar jednak wysłano. Teraz: paczka zostanie zutylizowana przez firmę kurierską jeśli nie opłacę kosztów zwrotu paczki +ponownej przesyłki (sprzedawca jej nie chce odebrać uważając że to teraz mój problem - on wysłał towar wiec o co mi chodzi? ;) Nie chcę już tego towaru, chcę zwrotu za towar + koszt przesyłki a obawiam się, że zostanę bez towaru i pieniędzy.

Sprzedawca jest nieprofesjonalny i złośliwy. Obawiam się że nie mam podstaw składać zawiadomienia o popełnieniu przestępstwa i próbować uzyskać odszkodowania od allegro bo jednak towar do mnie wysłano (mimo mojej rezygnacji). Jeśli towar odbiorę to będę stratna o koszty przesyłek a towar jest mi niepotrzebny bo musiałam kupić taką samą rzecz w innym miejscu. Jeśli odbiorę towar i będę chciała go zwrócić do sprzedawcy to go nie odbierze na pewno (bo teraz już tak robi). Obawiam się po poziomie korespondencji ze sprzedawcą, że towar jest złośliwie uszkodzony w paczce więc tymbardziej nie chcę go odebrać...

Jak wyegzekwować zwrot pieniędzy? Co mogę zrobić? Martwi mnie wątek ewentualnej utylizacji towaru.

dziękuję

Powrót