Allegro - niezgodność towaru z umową - sprzęt używany

• Autor wątku Autor wątku nefisto
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nefisto

Użytkownik
Odpowiedzi
33
Cześć Wam!

Sprawa dotyczy kupionej na allegro używanej płyty głównej. Po złożeniu razem z nią i innymi częściami(kompletowanymi na przestrzeni czasu) komputera, okazało się iż nie jest w stanie on poprawnie wystartować. Ponieważ nie mogłem sprawdzić który komponent jest wadliwy(relatywnie nowe części, brak podobnych wśród znajomych), oddałem płytę główną razem z procesorem do serwisu. Serwis trzyma ją obecnie trzy tygodnie i według diagnozy problemem jest płyta główna oraz stara się dokonać jej naprawy. Na aukcji sprzedawca zarzekał się, iż płyta była używana ok. 1 rok, ale jest w idealnym stanie i w pełni sprawna. Jedyne co wykonałem z tą płytą była instalacja komponentów i jestem pewien, iż przeprowadziłem ją poprawnie.

Czy zatem przysługuje mi jakakolwiek możliwość odesłania uszkodzonego sprzętu i odzyskania pieniędzy, bądź wymiany na działający model? Czy na przykład przepis o niezgodności towaru z umową może być zastosowany do sprzedaży używanego sprzętu z allegro?

Podsumowując:

1. Płyta główna została sprzedana jako używana, w pełni sprawna.
2. Sprzedający nie określił w aukcji gwarancji.
3. Profesjonalny serwis stwierdził uszkodzenie płyty głównej.
4. Serwis w trakcie diagnozy i próby naprawy na pewno zmienił stan sprzętu, niemożliwe jest zatem odesłanie w stanie zgodnym z momentem odbioru.

Daty:

24.11.2014 - zakup płyty na aukcji
15.12.2014 - przekazanie sprzętu serwisowi
07.01.2015 - informacja o diagnozie - uszkodzenie płyty.

Pozdrawiam,
Nefisto

Zakładam, że sprzedawca nie jest przedsiębiorcą. Zakładając, że płyta była niesprawna, nie widzę możliwości żeby to udowodnić - mogłeś ja uszkodzić sam. Poza tym mogłeś złożyć reklamacje na podstawie przepisów o rękojmi, ale nie powinieneś jej naprawiać. W mojej opinii utraciłeś prawo do reklamacji.

Powrót