Allegro - odmowa wysłania za pobraniem

• Autor wątku Autor wątku celati
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

celati

Użytkownik
Odpowiedzi
33
Witam, pytanie dotyczy zakupu na allegro.
Otórz kupiłem rotuer adsl po czym napisałem do sprzedawcy, że chciałbym, aby wysłał mi za pobraniem, gdyż do wyboru było zapobranim lub przelewem.
Router zamówiłem rano ok 8. jednak do wieczora nie potwierdzil nikt zamówienia. Na jego osobistej stronie w zakładce "O mnie" sprzedawca napisał, że aby wysłac za pobraniem, trzeba się z nim specjalnie skontaktować przed zakupem, ale oczywiście transakcja dojdzie do realizacji, tylko wtedy, gdy mam minimalnie 15 pozytywnych komentarzy. I tu jest problem - mam tylko 12....

Sptrzedawca następnego dna do mnie napisał, że nie wyśle mi przesyłki za pobraniem, że muszę zapłacić z góry, i jeżeli tego nie zrobię, poniosę konsekwencje prawe, wynikające z regulaminu allegro, negatywny komentarz itd.

I otórz nie jestem pewien, czy tak mozna. Z tego co się orientuje, sprzedawca nie może oferować jedynej formy zapłacenia - czyli przelewem.
Czy jakoś można wywiązać się z tej transakcji? W końcu w pewnym sensie sprzedawca odmówił mi sprzedania towaru.

celati napisał:
Sptrzedawca następnego dna do mnie napisał, że nie wyśle mi przesyłki za pobraniem, że muszę zapłacić z góry, i jeżeli tego nie zrobię, poniosę konsekwencje prawe, wynikające z regulaminu allegro, negatywny komentarz itd.

Widać "grzeczny" sprzedawca się trafił.

No cóż. Ustawa mówi:

USTAWA z dnia 2 marca 2000 r.
o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny
/Dz.U.00.22.271/

Art. 9. 1. Konsument powinien być poinformowany, przy użyciu środka porozumiewania się na odległość, najpóźniej w chwili złożenia mu propozycji zawarcia umowy, o:
1)...
4) zasadach zapłaty ceny lub wynagrodzenia,
5) kosztach oraz terminie i sposobie dostawy,
6) prawie odstąpienia od umowy w terminie dziesięciu dni, ze wskazaniem wyjątków, o których mowa w art. 10 ust. 3,
....

Tak więc sprzedawca może umożliwić zakup realizowany "za pobraniem" ale nie musi ponieważ uzależnił to od posiadania 15 komentarzy i wcześniejszego kontaktu.

Tak naprawdę w 99% przypadków chodzi o to, iż wysyłka za pobraniem wiąże się z dodatkowymi kosztami i koniecznością ich poniesienia w razie nieodebrania przesyłki. Dodatkowo wysyłka za pobraniem wiąże się z koniecznością wypełniania dodatkowych papierków. Tak więc nie dość, że większe ryzyko ponosi sprzedawca to dodatkowo musi się uporać z papierkami co niekiedy jest przeszkodą nie do pokonania (dla niektórych :D )

Tagtsher napisał:
....... Tak więc nie dość, że większe ryzyko ponosi sprzedawca to dodatkowo musi się uporać z papierkami co niekiedy jest przeszkodą nie do pokonania (dla niektórych :D )
I jeszcze do tego dłuższy czas otrzymania zapłaty, w skrajnych przypadkach poczta trzyma kasę 2-3 tyg.
Wielu sprzedawców się tak zabezpiecza, bo niestety ale strasznie dużo przesłek za pobraniem wracało, a przy drobnych kwotach poza negatywem co taki sprzedawca może zrobić, będzie ścigał po sądach "nieuczciwego" kupującego ? Na to raczej nikt nie ma czasu i chęci.

Co do poczty to znam przykład przetrzymywania pieniędzy przez 27 dni :(

ja jednak chciałbym poruszyć 2 sprawy (nie do końca wyjaśnione)

1 - pobranie

część sklepów internetowych i sprzedawców na allegro nie wysyła za pobraniem
dają do wyboru np: 3 inne rodzaje transportu ( kurier, poczta, odbiór osobisty) i dwa rodzaje zapłaty: przelew i płatnosci 24.pl (lub płatności allegro)

Znalazłem nawet taki zapis że (pisze z pamięci :) ) że firma nie może żądać od klienta wpłaty celem przedpłaty przed otrzymaniem towaru

tylko że ... na każdym forum interpretuje się ten zapis inaczej
w sumie wychodzi nawet na to że pobranie to też przedpłata :D bo klient zanim otrzyma przesyłkę musi .... zapłacić na poczcie
więc najpierw płaci a później otrzymuje towar - jak przy przedpłacie

nie czepiam się :), że pobranie musi być, ale chciałbym wiedzieć czy - sprzedawca na allegro lub sklep internetowy "musi" czy "może" sprzedawać za pobraniem ? musi a może to duża różnica

2 - też wałkowane ale też do końca wyjaśnione
koszty przesyłki

znalazłem na forach (też na forum allegro) różne wypowiedzi i fragmenty cytatów z ustaw na temat kosztów wysyłki (rzecznik konsumentów, prawników itd)

część z nich twierdzi że sprzedawca na allegro albo sklep sam ustala cenę przesyłki (na allegro nawet w regulaminie jest zapis że koszt wysyłki to - koszt wysłania oraz koszt pakowania i przygotowania przesyłki do wysłania)
a druga część uważa że klient ma płacić za wysyłkę dokładnie tyle samo ile jest na np: druczku z poczty jest kwota za wysłanie np: 7,50

te ostatnie twierdzenie jest o tyle ciekawe, że według tego co twierdzi rzecznik konsumentów klient powinien zapłacić tylko tyle ile jest na kwitku z poczty - i tu mam wątpliwości

- cenę wysyłki widać tylko u małych sprzedawców - u większych jest stemplem pocztowy do umowy i nie wiadomo ile sprzedawca zapłacił za wysyłkę
- za wysyłkę kurierką wógole nie wiadomo ile zapłacił wysyłający
- słyszałem że według prawa sprzedawca "sprzedając" usługę wysyłki powinien do niej doliczyć 22% vatu - tylko jak wtedy może ją sprzedać w tej samej cenie klientowi ??

co do samej kwoty za wysyłkę też wątpliwości jak ją wyliczyć bo:
ja jak sprzedawałem swoje jakieś stare pojedyńcze rzeczy nie było problemu
- wyliczyłem wagę i według cennika podałem cenę
ale pytałem znajomego który pracuje w sklepie internetowym z komputerami - jak oni wyliczą cenę wysyłek
i powiedział mi że na oko - bo jak ktoś kupi np: 5 podzespołów to jak tu wyliczyć "realny" koszt przesyłki

czy ktoś z was jest w stanie napisać jak "naprawdę" powinno być z pobraniem i kosztami wysłania ?? :)

Jako, że w/w temat poruszany był jakiś czas temu chciałabym się zapytać czy nic się nie zmieniło tj czy w sklepie internetowym sprzedawca zobowiązany jest dać klientowi obok przedpłacie na konto możliwość wyboru "przesyłki za pobraniem"?
pozdrawiam

Powrót