Allegro- okazyjna cena ale bardzo wysoka wysyłka

• Autor wątku Autor wątku marcisz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marcisz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam. Mam pytanie jak uciąć nosa sprzedającym którzy sprzedają np telefon za cenę 100zl ale wysyłka telefonu kosztuje 400zl (cena rynkowa telefony około 500zł). Co można z takim sprzedającym zrobić?

Nie można domagać się od niego faktury od firmy transportującej lub cennika firmy transportującej?

W przypadku rażącego zawyżenia ceny transportu może zareagować Allegro, które traci na prowizji.
U takich się nie kupuje i tyle - w przypadku zwrotu kupujący jest stratny.

Proste. Takich Pseudosprzedawców omija się szerokim łukiem. Sprzedawca najwyraźniej oszukuje serwis. Nie ma sensu wdawać się w jakiekolwiek spory, czy dyskusje ze sprzedajcym. Pozostaje zgłoszenie użytkownika do serwisu poprzez formularz i zakup u innego sprzedawcy.

Regulamin Allegro:
6.13.
Do ceny ustalonej zgodnie z niniejszym artykułem Sprzedający może doliczyć jedynie koszty związane z dostarczeniem Towaru Kupującemu, w tym koszty związane z przygotowaniem Towaru do wysyłki oraz koszty przesyłki bądź transportu. Poza powyższymi Sprzedający nie może doliczać jakichkolwiek innych kwot podwyższających cenę należną od Kupującego.

Zgłosić cwaniaka - straci na wystawieniu to się oduczy

Po wielu zakupach na Allegro również natrafiłam na takiego sprzedawce co zawyża koszty, mało tego wprowadza w błąd podając w widocznym miejscu i to dwukrotnie koszt wysyłki list ekonomiczny 10,00 zł z informacją „W jednej przesyłce wysyłamy maksymalnie 2 szt” Co sugeruje że tyle zapłacimy za przesyłką lecz faktyczne koszty są ukryte pod linkiem i w e-mailu po dokonaniu zakupu od sprzedającego że za dwie karty list ekonomiczny koszt wysyłki to 20,00 zł Zapłaciłam zgodnie z opisem Dostawy i Płatności Wybrałam List ekonomiczny 10,00 zł na co żądają dopłaty na którą nie wyrażam zgody i poinformowałam że zapłaciłam za towar i przesyłkę zgodnie z tym co było napisane w opisie Aukcji Do tej pory brak reakcji, na spór również brak reakcji. Powiadomienie Allegro o łamaniu zasad związany z wysyłką - brak reakcji. Ponieważ minęło 30 dni od transakcji wysłałam w e-mailem z potwierdzenie przeczytania wezwanie do zapłaty w ciągu siedmiu dni zwrotu pieniędzy za niewywiązanie się z zawartej umowy.

Myślę że już najwyższy czas aby Allegro zreformowała tą część swoje serwisu dla jej dobra, kupujących i rzetelnych sprzedających. Dobrym przykładem jest inny serwis który wprowadził kalkulator kosztów wysyłki gdzie podajemy ilość sztuk, wybieramy rodzaj przesyłki i dowiadujemy się ile zapłacimy za wysyłkę. Wszystko jest czarno na białym bez możliwości kombinowania.
Karta Pamieci KINGSTON SD 2GB 2 GB + CZYTNIK KARTY (1288849878) - Aukcje internetowe Allegro

Kolego, ale w tej aukcji z tego co widzę pisze 2 szt ale kurier, nie poczta - no chyba, że nie widzę...

Przepis prawny:
W jednej przesyłce
max 2szt. - kurier
priorytet +2 zł

Czytanie ze zrozumieniem się kłania. Jeśli nie pasują takie warunki aukcji, zawsze można wybrać innego sprzedawcę - takich samych ofert są setki

Sprzedawca w rubryce Dostawa i płatność podał jedną z opcji List ekonomiczny 10,00 zł. W dodatkowych informacjach o dostawie i płatności : „W jednej przesyłce wysyłamy maksymalnie 2 szt ! „ Po takich informacjach mogłam się spodziewać że po zakupie również taka opcja będzie dostępna. Istotnie poniżej jest podana informacje o wysyłce dwóch sztuk kurierem. To która z tych wersji jest ważniejsza ?

Niemniej mam nauczkę aby dokładnie czytać to co nie rzuca się w oczy przejrzeć opinie od kupujących i nie kupować u sprzedawców którzy mają kilkadziesiąt negatywów bo nigdy nie wiadomo czego można się spodziewać.

Człowieku zlituj się - tam pisze: "max 2szt. - kurier "
Nie pisze przecież nic o wysyłce 2 szt listem...

Uwielbiam jak piszą tutaj o moich aukcjach :) 100 sztuk se w205 za 100zł i wysyłka za 150zł :) wtedy allegro nic nie może zrobić nikomu a tym bardziej sprzedawcy

To się nazywa omijanie regulaminu. Ostatnio allegro mi usunęło aukcje a potem przepraszali że pracownik allegro zrobił to pochopnie i takie tam po tym jak ich postraszyłem sądem.

Ostatnia edycja:
Powrót