Allegro oszust

• Autor wątku Autor wątku Agata15
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Agata15

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
WItam,
Miesiąc temu mój syn kupił na allegro SKiny do cs go (bez mojej wiedzy).
Zapłacił 250zł! Z mojego konta. Nie otrzymał żadnego konta, kontakt ze sprzedającym się urwał. Odkryłam to dopiero dzisiaj.

Jest szansa, by odzyskać te pieniądze?
Co mam zrobić? napisać pozew? pójść na policję?
Proszę o pomoc.
Dziękuję z góry,
Pozdrawiam.
Agata

Kupił na Allegro i nic nie otrzymał tak? Zgłosić oszustwo na policji art. 286kk

Zawiadomić o sprawie Allegro, oni też zajmą się sprawą skutecznie, być może zwrócą pieniądze.

Do tego oczywiście droga - zawiadomienia policji czyli bardziej prawna.

wolfmat napisał:
Zawiadomić o sprawie Allegro, oni też zajmą się sprawą skutecznie, być może zwrócą pieniądze.

Powaznie od tak sobie zwrócą pieniądze? Dopóki nie zgłosisz zawiadomienia na policji nikt Ci nie zwróci pieniędzy z POK Allegro

Agata15 napisał:
WItam,
Miesiąc temu mój syn kupił na allegro SKiny do cs go (bez mojej wiedzy).
Zapłacił 250zł! Z mojego konta. Nie otrzymał żadnego konta, kontakt ze sprzedającym się urwał. Odkryłam to dopiero dzisiaj.

Jest szansa, by odzyskać te pieniądze?
Co mam zrobić? napisać pozew? pójść na policję?
Proszę o pomoc.
Dziękuję z góry,
Pozdrawiam.
Agata

Jeśli było to Kup Teraz (a nie licytacja) to zgodnie z regulaminem przysługuje zwrot z POK, oczywiście po wyczerpaniu wszelkich możliwości kontaktu ze Sprzedającym (e-mail, telefon, spór na Allegro, ponaglenia od pracownika Allegro). Sprzedający powinien mieć szansę na zwrot pieniędzy z własnej inicjatywy (można go postraszyć zawiadomieniem). To wszystko (próby kontaktu) w formie wydrukowanych screenshotów należy przedstawić na policji jako dowody-załącznik do protokołu. Trzeba też sprawdzić w ofercie w jakim czasie Sprzedający realizuje zamówienie i upewnić się, że go rzeczywiście nie zrealizował. Od zgłoszenia czeka się ok. 1 miesiąc na dokument informujący o wszczęciu dochodzenia, który umożliwi nam dokończenie procedury w POK (trzeba będzie wysłać ksero i deklaracje na adres Allegro). Po kolejnym miesiącu, zapewne przesyłką sądową, możemy spodziewać się prokuratorskiego umorzenia ze względu na niską szkodliwość społeczną (250 zł).

Masseratti napisał:
Jeśli było to Kup Teraz (a nie licytacja) to zgodnie z regulaminem przysługuje zwrot z POK, oczywiście po wyczerpaniu wszelkich możliwości kontaktu ze Sprzedającym (e-mail, telefon, spór na Allegro, ponaglenia od pracownika Allegro).
Skąd masz takie informacje?
Masseratti napisał:
możemy spodziewać się prokuratorskiego umorzenia ze względu na niską szkodliwość społeczną (250 zł).
Na jakiej podstawie tak twierdzisz?

Błąd merytoryczny. Skinów nie dostaje się z kontem, tylko wymienia na platformie Steam przez wysłanie oferty. Może po prostu syn nie wiedział w jaki sposób ma dostać te skiny? Kontaktowałaś się ze sprzedającym?

Powrót