Allegro, poczta i wkurzony klient

• Autor wątku Autor wątku kakashi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kakashi

Użytkownik
Odpowiedzi
35
Witam, jakiś czas temu wystawiłem na aukcji pewien SPRAWNY telefon komórkowy, przedmiot wygrał jakiś użytkownik, pieniądze wpłacił na konto. Spakowałem telefon, poszedłem na pocztę i wysłałem. Po kilku dniach dostaje od niego na dzień dobry negatywny komentarz, że telefon jest uszkodzony: nie włącza się oraz na wyświetlaczu są pęknięcia. Chciał zwrotu pieniędzy, napisałem mu, żeby z tym problemem zwrócił się do poczty. Otóż napisał on reklamacje, która oczywiście jak to na poczcie nie została uznana. Teraz straszy mnie (jest strasznie nerwowy) prokuraturą, policją i sądami jeżeli nie zwrócę mu pieniędzy.

Czy muszę mu zwracać te pieniądze, skoro uważam, że to nie z mojej winy została uszkodzona paczka?
Czy muszę zwracać pieniądze za sam telefon, czy również za poniesione przez niego koszta przesyłki?
Jeżeli nie zwrócę pieniędzy i klient złoży sprawę do sądu - mam jakieś szanse się wybronić?

I dlatego przed wysyłką zawsze robię filmik momentu pakowania przedmiotu z bliska :) i dodaję znaczek ostrożnie szkło (kilka zł i spokój)

Miałem kilka razy taki przypadek i tylko tym że miałem aktualne filmiki się wybroniłem.

Niestety musisz jakoś udowodnic że przedmiot w czasie wysyłki był sprawny.

I druga sprawa - następnym razem lepiej zabezpiecz zawartość paczki.

klopikxda napisał:
Niestety musisz jakoś udowodnic że przedmiot w czasie wysyłki był sprawny.
Możesz do tego stwierdzenia podać podstawę prawną?

Nadawca (sprzedawca) jest zobowiązany zapakować towar w sposób zapewniający jego bezpieczny transport. Natomiast kupujący musi udowodnić, że otrzymana przesyłka była uszkodzona, więc to on powinien mieć świadka / filmik / najlepiej protokół odbioru potwierdzający wadę.
Przepis prawny:
Kodeks Cywilny

Art. 545.
§ 1. Sposób wydania i odebrania rzeczy sprzedanej powinien zapewnić jej całość i nienaruszalność; w szczególności sposób opakowania i przewozu powinien odpowiadać właściwościom rzeczy.
§ 2. W razie przesłania rzeczy sprzedanej na miejsce przeznaczenia za pośrednictwem przewoźnika, kupujący obowiązany jest zbadać przesyłkę w czasie i w sposób przyjęty przy przesyłkach tego rodzaju; jeżeli stwierdził, że w czasie przewozu nastąpił ubytek lub uszkodzenie rzeczy, obowiązany jest dokonać wszelkich czynności niezbędnych do ustalenia odpowiedzialności przewoźnika.
Zapytaj się kupującego czy może Ci przesłać dowód potwierdzający odebranie uszkodzonej przesyłki.

Tu nie chodzi o zrzucenie odpowiedzialności, czynność sprawdzenia otrzymanej od przewoźnika przesyłki ma rozstrzygnąć kto jest odpowiedzialny za uszkodzenia.

Pozdrawiam :cool:

Powrót