Allegro Polecony InPost, zgubiona przesyłka

• Autor wątku Autor wątku maggzp3
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

maggzp3

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry,
mam problem niecierpiący zwłoki i nie wiem czy sam znalazłbym jego rozwiązanie, dlatego zwracam się o pomoc do Was. Spieszę z wyjaśnieniem..

Moja sytuacja jest następująca, jakiś czas temu sprzedałem telefon na allegro, koszt nie był zawrotny, bo 50zł, kupujący zdecydował się na wysyłkę przedmiotu Poleconym InPost, wszystko jak zawsze, bo takich paczek nadaję około 30 w miesiącu, zawsze w tym samym punkcie POK InPostu. Po tygodniu od nadania status przesyłki w Managerze Paczek nadal był 'nadane w POK' mimo, ze paczka dawne powinna dotrzeć już do odbiorcy, kupujący zaczął domagać się już wyjaśnień, na szczęście wykazał się wyrozumiałością i oczekiwał na mój kontakt z InPostem. W tym miejscu zacząłem poszukiwania mojej paczki, 5 telefonów na różne infolinie, 2 próby złożenia reklamacji, druga już udana, bez odsyłania mnie pod inne numery i obietnica kontaktu ze mną ze strony Oddziału Reklamacji, oraz punktu w którym została nadana paczka. I co? I nic, nikt się ze mną nie skontaktował.

Po prawie 20 dniach od nadania pofatygowałem się osobiście do głównego oddziału InPost w moim mieście, tam nareszcie pierwsza miła pani, 20 minut czekania, rozmów i telefonów pozwoliły ustalić, że moja paczka została zgubiona. Dostałem formularz reklamacyjny jako zadośćuczynienie.

I tutaj pojawiają się moje pytania. Wiem, ze powinienem się domagać odszkodowania, wielokrotności wartości nadania i wartości paczki o ile ją udowodnię (wartość paczki do 200zł zgodnie z regulaminem inpost, myślę, ze wystarczy aukcja na allegro?). Ale co mi po zwróconych 50zł wartości telefonu, skoro pieniędzy oczekuje kupujący który za towar już zapłacił i oczekuję ich też ja, żeby nie być stratnym na przedmiocie który miał dać mi jakiś dochód? Czy może kupujący powinien zwrócić się po swój zwrot do Allegro? Jak podejść do takiego traktowania przez InPost, który nie potrafi nawet ustalić, że paczka zaginęła i nie odpowiada na składane reklamacje, czy może szukać pomocy gdzieś wyżej?

maggzp3 napisał:
Czy może kupujący powinien zwrócić się po swój zwrot do Allegro?

Allegro ma jego pieniądze czy Ty? Najlepiej byłoby zwrócić pieniądze kupującemu i dalej toczyć batalię z inPostem

Powrót