allegro-pomocy!!

• Autor wątku Autor wątku asiabu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

asiabu

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
witam
kupiłam na aukcji all.... buciki marki ugg
w opisie napisane było, że są oryginalne
oryginalne buty tej marki robione są w chinach, podróbki w australii
na zdjęciu "mojej aukcji" było zdjęcie metki i było made in china
przyszły buciki ale z metką made in australia, ponadto w rozmiarze wyższym niż ten, który zamówiłam.
kupiłam je opcją kup teraz, na innej aukcji sprzedającej sama pisze o tym jak rozpoznać podróbki ( w mailu do niej wkleiłam jej jej własny cytat)
zażądałam, żeby przelała mi kasę za buty i wysyłkę i jej je odeślę.
sprzedająca się nie odzywa.
co robić?
ma jednego negatywa o treści, że wolała negatywa niż wymianę butów.
jakich uzyć argumentów prawnych, ew. z czym wystąpić do sądu konsumenckiego żeby ją jakoś zmusić do zwrotu kasy.

w swoim regulaminie sprzedająca napisała, że nie przyjmuje zwrotów (no chyba, ze nastąpiła jakaś jej pomyłka). no a przysłanie złego rozmiaru, i butów podrobionych pisywanych jako oryginalne chyba raczej jest jej pomyłką...

prosze o pomoc

pozdrawiam

Należy sprzedawczynię poinformować, że towar nie posiada właściwości, o których Pani została zapewniona i że żąda Pani wymiany na taki, który te właściwości posiada (rozmiar + made in china) albo zwrotu pieniędzy - zgłoszenie reklamacji. Warto również wspomnieć, że brak kontaktu będzie dla Pani jasnym komunikatem, że została Pani oszukana (celowe wprowadzenie w błąd w celu uzyskania korzyści majątkowych) i że następnym krokiem będzie zgłoszenie podejrzenia o popełnieniu przestępstwa z Art. 286. 1. KK = później będzie rozmawiać z Policją.

Oczywiście informacja powinna być przekazana tak, żeby zostało potwierdzenie.
Teraz warto zabezpieczyć dowody:
- aukcję (opis + zdjęcia są bardzo ważne),
- otrzymany towar (np. zdjęcia).

Pozdrawiam :cool:

dziękuję bardzo za wyczerpującą odpowiedź.
jak na razie sprzedająca powiedziała, że zwróci pieniądze jak jej odeślę buty.
poprosiłam, żeby najpierw przesłała mi pieniądze i wtedy je odeślę ( raz mnie oszukała, więc brak mi do niej zaufania, bo mogłabym zostać bez butów i pieniędzy). mam same pozytywy, więc to nie powinno wzbudzac jej wątpliwości. jeżeli na to nie przystanie będzie jasne, że coś kręci.

w razie czego mogę wysłać buty do miasta gdzie mieszka, bo mam tam rodzinę i poprosić, żeby jej osobiście dostarczyli buty, bo jak mówiłam- mam wątpliwości.

no ale mam nadzieję, że Pani ma uczciwe zamiary i zwróci kasę bez gadania:)

a jak nie to mam screeny aukcji itp i sięgnę po Pana sposób:)

bardzo dziękuję za poradę

Przy odstąpieniu od umowy każda ze stron ma niezwłocznie (bez zbędnej zwłoki - dawniej = 14 dni) zwrócić świadczenia ... towar <-> pieniądze. Sposób rozwiązania, który Pani podała zależy jedynie od porozumienia i zgody obydwu stron.

Im większą chęć porozumienia wykazuje sprzedawca, tym mniej argumentów przemawiających za podanym przeze mnie rozwiązaniem (zgłoszenie oszustwa).

no chyba z tym zgłoszeniem na policję to przegiołeś żeby zgłaszać. Tym bardziej że moze to być potraktowane przez sprzedawcę jako zastraszenie a to właśnie jest karalne.
Takie sprawy reguluje prawo cywilne a nie karne. Jeżeli zakupiony towar był kupiony od osoby fizycznej to Klientka może skorzystać z rękojmi o ile nie została ona wyłączona
Natomiast jeżeli kupowałaś od podmiotu gospodarczego to wtedy masz prawo do 10 dniowego zwrotu towaru bez podania przyczyn. Jednak warunkiem otrzymania zwrotu zapłaconej kwoty jest przesłanie w stanie nienaruszonym zakupionej rzeczy.

kit24 ... nie zrozumiałaś.

Jeżeli podejrzewasz popełnienie przestępstwa, to zgłaszasz to na Policję. Tutaj został wysłany nieoryginalny towar, o czym nie było mowy, więc jest to wprowadzenie kupującego w błąd, następnie ze sprzedawcą urywa się kontakt. Definicyjne oszustwo - wprowadzenie w błąd lub wyzyskanie błędnego przekonania w celu uzyskania korzyści majątkowych.

Zastraszenie? ... jak osobie która Ci ukradła telefon powiesz, że albo Ci go odda albo powiadomisz Policję to też jest zastraszenie? ... przemyśl to.

Powrót