allegro-problem nie z mojej winy

• Autor wątku Autor wątku kozuch2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kozuch2

Użytkownik
Odpowiedzi
30
Witam serdecznie
Mam mały problem,sprzedałem na allegro subwoofer na 100% sprawny,wczoraj zadzwonił do mnie kupujący,że sprzęt który otrzymał jest uszkodzony,dokładnie to niby odleciał magnes od głośnika (jest to już niestety uszkodzenie).Rozmowa z kupujacym odbyła się miłej atmosferze,nikt do nikogo narazie nie ma pretensji.Rozumiem kupującego,gdyż jak ja bym otrzymał coś co powinno być sprawne a jest niestety zepsute to bym się denerwował.Mam pytanie jak postąpić w tej sytuacji?Jestem osobą fizyczną,nie posiadam firmy.Tłumaczyłem Panu,że paczka musiała ulec uszkodzeniu w czasie transportu (Poczta Polska),dodam,że była to zwykła paczka priorytetowa.Następnym razem bede wysyłał chyba kurierem,cena podobna a chociaz jest ubezpieczenie na przesyłkę.Proszę pomóc jak mam się wybronic z tej sytuacji.
pozdrawiam serdecznie grono forumowiczów

Pewnie przesyłka była za pobraniem, po zapłaceniu kurierowi, pracownikowi Poczty Polskiej klient ma prawo sprawdzić zawartość paczki czy wszystko jest ok.
W przypadku stwierdzenia uszkodzenia w obecności kuriera spisywany jest protokół uszkodzenia.
Teraz to już nie ma takiej możliwości.

była to przesyłka po wpłacie na konto.Głupia sytuacja zaistniała,gdyz ja jestem na 100% pewien,że sprzęt był sprawny.Co mogę temu Panu powiedziec?

Sprzęt wysłany sprawny, Poczta Polska nie ma spisanego protokołu szkodowego.
Jedyne co klient może zrobić to reklamować na Poczcie (wszystko jedno czy odebrał od dostarczyciela ewentualnie w okienku), nie sprawdził zawartości przesyłki w obecności przedstawiciela Poczty pewnie nie uwzględnią jego reklamacji.
Na przyszłość warto w opisie aukcji ewentualnie opisie dotyczącym przesyłki zamieścić informację:
Po potwierdzeniu odbioru zalecamy sprawdzenie w obecności kuriera zawartości i stanu sprzętu.
Klient ma Prawo do otworzenia paczki i spisania ewentualnego protokółu szkodowego w obecności kuriera tylko po wcześniejszym zapłaceniu kurierowi za przesyłkę

Powrót