!!!! Allegro !!! problemy prawne.

• Autor wątku Autor wątku bacca
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bacca

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Czy ktoś mi może powiedzić jak mam się zachować?
Wygrałem aukcje samochodu FIAT CC za niewielką cenę.
Sprzedający nie chce mi tego auta sprzedać w cenie którą wylicytowałem.
Twierdzi że przez pomyłkę zle ustawił aukcję. różnicz miedzy tym co chce dostać a tym co wylicytowałem wynosi niecałe 500pln. ale to jest wiecej niż 30 % licytowanego auta. ja wygrałem kwot 1225 a on chce 1700.
Co mam zrobić??
Jakie prawa mi przysługują i czy ktoś wie z jakim kosztami wiąże sie dochodzenie swojego.
Dziękuję z góry za pomoc i pozdrawiam Tomek.

Zakupy na Allegro to jak podpisanie umowy cywilno-prawnej, właściciel auta musi sprzedać teraz auto po wylicytowanej cenie, prawo stoi po Twojej stronie. Lecz jeśli nie chce to do sądu marsz, niestety.

Kiedyś było głosno w TV o podobnej sprawie. Przy czym sprzedający wystawił na sprzedaż auto terenowe, którego wogóle nie posiadał. Zrobił to dla żartu. Ktoś jednak licytacje wygrał, z bardzo atrakcyjną ceną zresztą, i gdy się dowiedział, że auta nie ma, oddał sprawę do sądu.
Efekt był taki, że sąd nakazał sprzedającemu kupic identyczny samochod jak w opisie i sprzedzac kupujacemu po cenie z aukcji.
Sprzedajacy oczywiscie stracil sporo na tym, bo cena z aukcji byla kilka razy mniejsza od rynkowej.
Tak więc brachu wygraną w sądzie masz w kieszeni :)

No była też sprawa z motorówką wartą 40 tysięcy wystawioną za 1 zł. Wyrok był podobny jak z jeepem ale to były wyroki sądów rejonowych, wie ktoś jak sąd okręgowy się na to zapatrywał? bo pewnie ci wystawiający za 1 zł się odwoływali.

Sprawa w sądzie wygrana.
Skieruj pismo z żądaniem wydania przedmiotu umowy cywilnoprawnej tj. samochodu. Podaj także że w przypadku nie wywiązania się z umowy złożysz sprawę do sądu (wyślij listem poleconym). Daj termin na odpowiedź 14 dni. Jak nie będzie odpowiedzi lub będzie ona negatywna wnoś sprawę do sądu.

WALCZ! Sąd napewno uzna Twoją rację! Aukcja jest umową! Pozdrawiam.

Czy ktos wie jak sie dalej potoczyla sprawa motorowki i jeepa po 1 zl?? Chodzi mi o orzeczenie sadu okregowego.

aja mam takie pytanie sąsiad mnie podkablował że go rano budzę jak zapalam samochód bo mam sportowy wydech oczywiście nie jest z byt głośny ale ma trochę basu i teraz i nie wiem czy jak będę jechał do domu czy mnie policja za trzyma za głośny wydech bo u mnie jest nowy komendant który czepia sie wszystkiego a tłumik kupiłem sobie z 6 lat temu w sklepie a ktoś mówił że muszę mieć homologacje na wydech i nie wiem o co chodzi czy jakiś papier muszę mieć czy co? :?: :?:

A co to ma wspolnego z tym tematem?

drzemik pewnie Marcvanlinden z pośpiechu się trochę zamotał.

Atest czy homologację możesz mieć wytłoczone na obudowie tłumika, jeżeli ją posiada.

ten wydech ma z 5 lat jest cały pordzewiały i gdzie tam szukać homologacji od 5 lat mam głośny wydech i nigdy policja sie nie interesowała za ile decybeli mi zabiorą dowód rejestracji Mojej fury. postawiłem tu napisać bo porozmawiać o samochodach więc włączyłem się do temu poza tym ja tez problem tego typu że wygrałem wierze na świstaku i koleś powiedział że mi jej nie sprzeda bo według nie go jest więcej warta ktoś inteligenty odpisał że nie warto iść z tym do sądu. sprawa nr 2 czy allegro może przetwarzać moje dane skoro już nie jestem użytkownikiem allegro a moje dane są przetwarzane przez nich ?

Na glosnosc wydechu sa okreslone normy i wiekszosc para-sportowych przerobek ich nie spelnia.

Jesli wydech jest stary i przerdzewialy to trzeba sobie zalozyc nowy. :)

Jesli zamknales konto na Allegro to jest tam opcja usuniecia danych osobowych. Usuwa ona fizycznie dane z bazy danych (znaczy sie: imie, nazwisko, adres itp).

EDIT:
Pliiis... Uzywaj znakow przestankowych i dziel osobne tematy chociaz na akapity (a najlepiej pisz owosobnych tematach jesli nie maja nic ze soba wspolnego).

tak tylko że oni napisali że dane moje zostaną bo złamałem punkt regulaminu allegro aja nie mam zamiaru zgadzać się na handlowanie moimi danymi bez mojej zgody skoro zablokowali mi konto więc w tej chwili to oni lamią prawo handlując moimi danymi bez mojej zgody

poco mam wymieniać wydech skoro nie ma nigdzie żadnych dziur ani wycieków tyle że jest widoczny kolor rdzawy na wydechu i presto mam wymieniać wydech że kogoś rano budzę wyjeżdżając z domu do pracy bez przesady

[cytat="Marcvanlinden"] .........
poco mam wymieniać wydech skoro nie ma nigdzie żadnych dziur ani wycieków tyle że jest widoczny kolor rdzawy na wydechu i presto mam wymieniać wydech że kogoś rano budzę wyjeżdżając z domu do pracy bez przesady[/cytat]
To pierwsze to się zgodzę, ale to drugie już nie, każde auto posiada homologację i na tej podstawie jest dopuszczone do ruchu. Dokonywać zmian w wydechu oczywiście można, ale nowy wydech musi spełniać określone parametry, czyli głośność nie może przekraczać xx decybeli. Najczęściej takie wydechy "zestraja się" tak żeby do 2,5-3 tyś obrotów nie wydawały głośnych dźwięków, wyją dopiero po przekroczeniu 3,5-4 tyś. Jeżeli masz wydech który już od dołu wytwarza 100db albo celowo gazujesz auto pod blokiem no to chyba coś jest nie tak. Ty byś chciał żeby sąsiad zaczął wiercić w niedzielę rano jak ty jeszcze śpisz ? Może parkuj gdzieś dalej albo staraj się odjeżdżać najciszej jak potrafisz i problem "przycichnie".

Nie mieszkam w bloku tylko w domku własnym 100decybeli to on nie przekracza ale musze jakoś rano samochód rozgrzać jezdze na gazie bo co mi innego zostaje skoro w kraju same korupcje strajki wszystko w góre idzie prócz zarobków mam jeszcze jedno pytanie

chciałbym się spytać czy mogę pozwać komornika i sąd za to że zmienili parę razy moje imię na żeńskie tłumacząc się tym że to zwykła pisarska pomyłka lecz nie mam zamiaru puścić im tego płazem pomyłki się zdarzają ale nie tyle razy do dziś nie otrzymałem żadnych przeprosin a ni od komornika ani od sadu i potem jak dojdzie to tej sprawy czy wogle można ja wygrać komornik mi zabiera 130zł miesięcznie od wynagrodzenia a do banku oddaje po 60 po 90zł z tego co mi wiadomo tylko bierze sobie prowizje dla siebie anie ciąglę nikt mi niechce odp na to pytanie więc postawiłem się zapytać tu

[cytat="Marcvanlinden"]Nie mieszkam w bloku tylko w domku własnym 100decybeli to on nie przekracza ale musze jakoś rano samochód rozgrzać jezdze na gazie bo co mi innego zostaje skoro w kraju same korupcje strajki wszystko w góre idzie prócz zarobków mam jeszcze jedno pytanie .... [/cytat]
Wiesz co, jeżeli go gazujesz to się wcalę nie dziwię że Cie ścigają, pozatym zastanów się jaki sens ma gazowanie stojąc w miejscu na benzynie i przełączanie na gaz ? IMHO ekonomiczniej będzie wsiąść, zapalić i odjechać przełączając go w trakcie, jeżeli za długo to trwa a instalacja wymaga określonej temperatury do przełączenia to zawsze można to wyregulować u gazownika, większość instalacji do się już ustawić na 10st C.

Powrót