Allegro - prowizja od niezrealizowanej transakcji

• Autor wątku Autor wątku Mazurszczanin
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mazurszczanin

Użytkownik
Odpowiedzi
51
Witam,

Czy allegro może pobierać prowizję jeżeli nie doszło do zrealizowania transakcji? Odstąpiłem jako sprzedawca od umowy z kupującym ze względu na opóźnienie w dostawie towaru.

Może. Przeczytaj regulamin Allegro.
A Ty od umowy odstąpić nie możesz...

Nie ma wzmianek w regulaminie na temat zasad zwrotu prowizji. Wcześniej sprzedający mógł wybrać: ostąpienie od umowy, zwrot, reklamacja, uszkodzony w transporcie itp itd..
W tej chwili jedyna opcja zwrotu prowizji to odsąpienie od umowy przez kupującego.

Jedyne co mi się udało znalesć w regulaminie to:

Część VII. Procedura zwrotu prowizji

1.
W przypadkach uznanych za uzasadnione Allegro może zwrócić Sprzedającemu prowizję (odstąpić od poboru prowizji naliczonej).
2.
W celu otrzymania zwrotu prowizji Sprzedający powinien wypełnić odpowiedni formularz dostępny na stosownej stronie Allegro, w terminie 30 dni od chwili zawarcia umowy sprzedaży.

http://decyzje.uokik.gov.pl/bp/dec_prez.nsf/0/EFC05E0C47FEE157C1257F8F0031EF80/$file/DDK%201_2016%20-%20Allegro%20%20-%20w.%20jawna.pdf

W tym miejscu warto wspomnieć, że Regulamin obowiązujący w czasie prowadzenia
postępowania wyjaśniającego nie posiadał w ogóle postanowienia odpowiadającego
regulacji aktualnie stosowanego postanowienia 8.4. Spółka motywowała to m.in. w następujący sposób: Regulamin serwisu Allegro zawiera
wyłącznie zapisy traktujące o procedurze zwrotu prowizji, nie zawiera natomiast zapisów
o warunkach zwrotu prowizji w kontekście odstąpienia od umowy.
Powodem dla którego
Spółka nie informuje o kryteriach jakimi kieruje się administrator Allegro podczas
rozpatrywania Formularza Zwrotu Prowizji jest podyktowany obawą, że miałoby
to bezpośredni wpływ na nadużycia ze strony Użytkowników.

BUMP... Temat nadal aktualny.

Niewiele pomogę ale z tego co czytałem to allegro się właśnie wycwaniło teraz... kopią kase na potęgę i na siłę... Ktoś mi zwrócił towar, złożyłem wniosek o zwrot "odstąpienie od umowy" (kupującego), a kupujący nie potwierdził tej wersji i zwrot nie został mi przyznany. Napisałem do nich maila w tej sprawie, wysłałem zdjęcia towaru oraz nawet OPAKOWANIE Z DANYMI w którym kupujący zwrócił towar a oni odpisali że skoro kupujący nie potwierdził tej wersji to dla nich to jest OSTATECZNA decyzja i nie otrzymam zwrotu.

Wiele bym nie oczekiwał również w Pana przypadku chyba żeby dogadać sie z kupującym aby potwierdził wniosek Pana, że on odstąpił od umowy. Allwgro schodzi na złodzieji.

Zakładając konto w Allegro trzeba zaakceptować regulamin, który określa prawa i obowiązki wynikające z korzystania z serwisu. Skoro serwis w regulaminie nie definiuje warunków na jakich mogę otrzymać zwrot prowizji, to niby czemu miałbym go nie otrzymać, skoro transakcja została anulowana, a pieniądze zostały zwrócone przez PayU. Bo allegro napisało, że w uzasadnionych przypadkach może zwrócić prowizję?
Co to jest uzasadniony przypadek?
Czy mój przypadek nie jest uzasadniony?
To jest zbyt ogólnikowe stwierdzenie ze strony allegro. Nie zapłacę im prowizji a sprawę skieruję do UOKIKu a w razie czego do sądu... bo są to złe praktyki naruszające zbiorowe interesy konsumentów.... a nie tylko moje. Jeśli chodzi o pieniądze to regulamin musi być szczegółowo skonstruowany i klarowny a nie posiadać ogólnikowe zapisy (" w uzasadnionych przypadkach)

Niby uzasadnienie jakieś masz, ale jst też regulamin, który akceptujesz.. Jest tam teraz wiele idiotycznych rzeczy na temat zwrotu prowizji... zapoznaj się z nimi i na pewno znajdziesz coś, co zmienia Twoje uzasadnienie na bezpodstawne - już oni się o to postarali aby 80% mniej zwrotów dawać

Powrót