Allegro - sprzedałem telefon, w którym został zablokowany numer imei

• Autor wątku Autor wątku szy-mek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
S

szy-mek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Więc tak. Kupiłem telefon Sony Ericsson W880i z samą ładowarką. Sprzedałem go na allegro jako sprawny bo taki był. Przed wysłaniem go sprawdzałem i wszystko było OK ! Gdy dotarł do nowego właściciela okazało się że w telefonie został zablokowany IMEI ;/. Nie czyta żadnej karty. W związku z tym mam pytanie. Termin zwrotu już minął ( 10 dni od otrzymania przesyłki ) czy kupujący, może iść z tym na policje i mogę mieć kłopoty? Kurcze bo przecież to on kupował telefon bez papierów więc musiał się z tymi liczyć że był kradziony. Nie wiem co zrobić. Co mu napisać, muszę się tym martwić? Proszę o odpowiedzi. Z góry dzięki

czyli sprzedałeś komuś kradziony telefon.
nie znam się na tych paragrafach, napiszę ci to jak człowiek człowiekowi.

z tego co napisałeś wnioskuje że zdawałeś sobie sprawę że telefon był kradziony, czyli albo go ukradłeś i sprzedałeś na allegro albo popełniłeś tzw "paserstwo".

Za obydwie rzeczy grozi ci kara więzienia w zawiasach lub też bez.

Nie ukradłem, ani nie wiedziałem, że był kradziony ! Po prostu wiadomo mi, że zablokować imei można tylko gdy telefon został ukradziony. I za co mają mnie zamknąć? Ja ten telefon kupiłem, tak samo jak ten kupujący. Proszę o dalsze porady.

Jeżeli zostało to zgłoszone to za jakiś czas możesz zostać wezwany na przesłuchanie.
Zawczasu przygotuj sobie dowód zakupu lub wpłaty lub jakikolwiek inny dokument lub informacje(email etc.) że kopiłeś ten telefon.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót