Allegro - sprzedaż butów na gwarancji. Czy muszę wysłać kupującemu swoją fakturę? +

• Autor wątku Autor wątku njczyziu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

njczyziu

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam,
sprzedaję na Allegro, używane buty, które kupiłem niedawno w pewnym
sklepie (również na tej stronie).
Od tego sklepu otrzymałem jedynie fakturę (potwierdzającą ich sprzedaż/zakup), buty wciąż są na gwarancji, proszę mi napisać,
co mam zrobić w przypadku sprzedaży tych butów, któremuś użytkownikowi.

1. Rozumiem, że muszę mu dostarczyć oryginał swojej faktury (na której jest moje imię, nazwisko oraz adres)?
2. Czy powinienem przechowywać u siebie kopię tejże faktury?
3. Czy powinienem poinformować sklep w którym zakupiłem te buty, że zmieniły one swojego właściciela?
4. Jeżeli użytkownik będzie chciał reklamować (ewentualnie) w przyszłości te buty, to będzie to robił na moje imię i nazwisko okazując w/w fakturę w sklepie w którym je zamówiłem?

Nie prowadzę żadnej działalności gospodarczej.
Sprzedaję własne, używane rzeczy jedynie okazjonalnie, jednak dopiero po raz pierwszy mam do czynienia z taką sytuacją.

Proszę o jak najszybszą informację, kompletnie nie wiem co robić w przypadku
sprzedaży tych butów.

Pozdrawiam

ad. 1
obowiązku nie ma - jak się dogadacie tak robicie
ad. 2
nie ma takiej potrzeby
ad. 3
nie ma takiej potrzeby
ad. 4
bedzie to robił na podstawie faktury i swoich danych, Pan nie będzie stroną ewentualnej reklamacji

1. Tak, musisz - kc art.546 par.2
4. Na swoje. Ale być może będzie potrzebował od Ciebie cesji uprawnień z tytułu gwarancji/rękojmi.

Odpowiedź z Allegro:

Witam.

Jeżeli jest to faktura imienna na Pana dane, to takiej faktury nie powinien Pan udostępniać innym osobom . Jeżeli chce Pan wysłać Kupującemu potwierdzenie zakupu, to proszę wysłać np. paragon ze sklepu.

Pozdrawiam serdecznie.

Paragonu nie mam, tylko samą fakturę.

Co osoba, to inna opinia na te temat :P

Art. 546

§ 1. Jeżeli kupującym jest konsument, sprzedawca jest obowiązany udzielić mu przed zawarciem umowy jasnych, zrozumiałych i niewprowadzających w błąd informacji w języku polskim, wystarczających do prawidłowego i pełnego korzystania z rzeczy sprzedanej. W szczególności należy podać: rodzaj rzeczy, określenie jej producenta lub importera, znak bezpieczeństwa i znak zgodności wymagane przez odrębne przepisy, informacje o dopuszczeniu do obrotu w Rzeczypospolitej Polskiej oraz, stosownie do rodzaju rzeczy, określenie jego energochłonności, a także inne dane wskazane w odrębnych przepisach.
§ 2. Jeżeli rzecz jest sprzedawana w opakowaniu jednostkowym lub w zestawie, informacje, o których mowa w § 1, powinny znajdować się na rzeczy sprzedanej lub być z nią trwale połączone. W pozostałych przypadkach sprzedawca jest obowiązany umieścić w miejscu sprzedaży informację, która może być ograniczona do rodzaju rzeczy, jej głównej cechy użytkowej oraz wskazania producenta lub importera rzeczy.

Który dokładnie fragment o tym mówi, że muszę wydać kupującemu oryginał swojej faktury?

Zacytowałeś przepis art.546(1) a nie 546

kc art. 546
§ 2. Sprzedawca obowiązany jest wydać posiadane przez siebie dokumenty, które dotyczą rzeczy. Jeżeli treść takiego dokumentu dotyczy także innych rzeczy, sprzedawca obowiązany jest wydać uwierzytelniony wyciąg z dokumentu. Ponadto, jeżeli jest to potrzebne do należytego korzystania z rzeczy zgodnie z jej przeznaczeniem, sprzedawca obowiązany jest załączyć instrukcję i udzielić wyjaśnień dotyczących sposobu korzystania z rzeczy

Dzięki za poprawkę.

§ 2. Sprzedawca obowiązany jest wydać posiadane przez siebie dokumenty, które dotyczą rzeczy.

Tu też jednak nie ma informacji, że muszę wydać kupującemu, oryginał faktury.

Wszystkie dokumenty, mają jedynie dotyczyć rzeczy sprzedanej. Wydaje mi się, że równie dobrze mogą to być też kopie, oczywiście w 100% zgodne z oryginałem.

Chyba, że chodzi o fizyczność tych wszystkich dokumentów, które otrzymałem. Wtedy będę musiał je wysłać w takiej postaci, w jakiej je dostałem, czyli oryginalnej.

Kopia bez poświadczenia zgodności z oryginałem to tylko świstek papieru.
W czym tak naprawdę masz problem, bo nie rozumiem?

Gdyż dalej nie wiem na 100%, czy muszę wysłać (w razie sprzedaży) kupującemu oryginał tej swojej faktury, czy nie.
Jest tam moje imię, nazwisko, adres. Nie chcę by w przyszłości, ktoś coś robił na te dane, żebym później nie musiał się tłumaczyć.
Gościu z Allegro napisał, bym nie robił takich rzeczy, użytkownik wyżej - że to jest do uzgodnienia, a nie warunek konieczny.

Nie wiem na ile jesteś obeznany w prawie, nie wiem czy ukończyłeś jakieś studia na tym kierunku, więc też nie mam pewności czy mi dobrze doradzasz.

Jakiś użytkownik z także dużą ilością postów na forum (choć nie tak wielką jak u Ciebie), napisał gdzieś, że sam się tak naprawdę nie znasz na prawie i masz problemy ze zrozumieniem regulaminu czy ustawy. Informował również o tym, że tyle tych postów "spłodziłeś", bo zwykle odpisujesz ludziom jakieś jednozdaniowce typu: "być może", "nie sądzę" itp., itd.
Przez to, że mnóstwo takich postów "nastukałeś", masz teraz rangę "eksperta" (dzięki ich ogólnej ilości).

To nie moja opinia, więc proszę się nie denerwować.

Z natury jestem człowiekiem ostrożnym, więc na wszelki wypadek zapytam się jeszcze Miejskiego Rzecznika Konsumentów.

Pozdrawiam

Powrót