Allegro szantaż policją

• Autor wątku Autor wątku xodos
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
X

xodos

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam, wystawiłem na swojej aukcji w dziale uszkodzone uszkodzonego laptopa za około 150 zł, opis wyglądał następująco:

"Witam, mam do sprzedania laptop Toshiba Satellite A300. Pewnego razu przestał się włączać i postanawiam go sprzedać. Czasami odpala, a czasami nie. Posiada dysk 320 gb. Nie wiem co w nim nie działa więc nie przyjmuje negatywów oraz zwrotów, wystawiam jako uszkodzony. "

Kupujący ma teraz pretensje o stan laptopa, twierdzi, że to złom i brakuje w nim wentylatora oraz tasiemki. Zaproponowałem, że mogę mu dosłać nowy wentylator do tego modelu jeśli pokryje koszty wysyłki. On się oburzył i twierdzi, że specjalnie go wymontowałem. Żąda zwrotu i zastrasza mnie policją oraz blokadą konta allegro, oto jego ostatnia wiadomość:

"panie drogi wiedział pan że brak wentylatora i taśmy od włącznika w opisie są kłamstwa i tyle bo celowo pan pominą te fakty w celu uzyskania korzyści majątkowej to jest porostu oszustwo czyli przestępstwo prosze nie zapoznać z Art. 286 zgłoszę to na policji i pan popłynie sam pan się pogrążasz tym co napisał, skończyłem z panem marne pisanie , albo zwrot pieniędzy albo trudniejsza strona przegranej sprawy z pana strony sam pan w mejlach się pogrążył, zawieszę pana konto jak tylko zgłoszę sprawę potem allegro z panem też skończy sprawę."

Czy ma prawo do tego? Co mam robić i czy może zgłosić sprawę na policje? Jasno pisałem, że jest uszkodzony i nie wiem co w nim jest uszkodzone oraz, że nie przyjmuje zwrotów oraz negatywów. Pomocy.

Jeżeli faktycznie wysłałeś mu laptopa bez wiatraczka i tasiemki to opis mógł wprowadzać w błąd, a więc można mówić o oszustwie. Elementy te nie mogły same wypaść z komputera, a co za tym idzie nie jest możliwa sytuacja, w której z dnia na dzień przestał się włączać, a Ty nie wiesz dlaczego.

Napisałem dokładnie, że nie wiem co nie działa w laptopie. Laptop dostałem w takim stanie i sprzedawałem jako uszkodzony.

xodos napisał:
Napisałem dokładnie, że nie wiem co nie działa w laptopie. Laptop dostałem w takim stanie i sprzedawałem jako uszkodzony.
Opis na pewno jest wprowadzający w błąd. Nie ma możliwości, żeby laptop przestał się włączać, bo z powodu braku tasiemki od wyłącznika w ogóle nie mógł się włączać. Wentylator też sam nie wyfrunął z obudowy. gringo9 dobrze Ci napisał, że to w zasadzie oszustwo. Odpowiadasz za towar i jego opis, więc nie tłumacz się, że taki laptop dostałeś. Co do szantażu Policją, to nie nazwałbym tak tego, jest to ostrzeżenie o skutkach Twojego oszustwa.

Napisałem mu, że mogę dosłać/ pokryć straty brakujących elementów.

@xodos:

Chwila moment - ktoś tutaj ostro kręci, zakładając że opis z aukcji jest prawdziwy (a dla Twojego dobra - powinien być) to: miałeś lapka który przez jakiś okres czasu działał bez problemu, potem coś mu odbiło i przestał się włączać. Kupujący twierdzi że dostał sprzęt który de facto - NIE MÓGŁ nigdy działać (no chyba że podobnie jak znajomy, włączałeś kompa poprzez każdorazowe zwieranie kabli wystających z obudowy i trzymałeś pod klimatyzatorem własnej roboty ;] ).

Tak więc proste pytanie - czy mąci:

Kupujący, który dostał sprzęt, okazało się że awaria jest poważna, nie opłaca się naprawiać - więc wymyśla bajki o brakujących częściach żeby mieć podstawę do oddania.

czy też...

Ty - dobrze wiedziałeś że sprzęt jest niekompletny, albo naprawdę nigdy nie działał, albo działał, padł a Ty potrzebowałeś wiatraka do czegoś innego i go wykręciłeś, albo - co jest niestety powszechną praktyką na allegro - wystawiłeś sprzęt bez "bebechów" w pełni świadomie i myślałeś że w razie czego wykręcisz się tym że przecież wystawiasz zepsuty...

Biorąc pod uwagę że chcesz bez pytania dosłać te części to sprawa wygląda nie ładnie. Nie ma też co zasłaniać się opisem, bo to trochę tak jakbym ja sprzedawał auto i napisał: "Pewnego dnia nie odpaliło, nie wiem co jest nie tak", a po zakupie okazało by się że nie ma silnika/alternatora/rozrusznika/pompy paliwa/czy czegoś innego bez czego auto nigdy jeździć prawa nie miało.

Pytanie więc który z was mówi prawdę ;] ?

Pozdrawiam.

Po prostu wystraszyłem się tej policji. Trochę dalej nie wiem co robić, bo mi wydaje się, że po prostu naprawa mu się nie opłaca i chce zwrócić bo jeśli chodziło by o te części to by się zgodził.

A jak wyglądała by sprawa gdyby to zgłosił na policje?

@xodos

Po pierwsze. Używaj opcji "edytuj", zamiast pisać post pod postem.

Po drugie. Widzę, że bardzo ciężko Ci się odnieść merytorycznie do kwestii poruszanych przez użytkowników, więc czemu oczekujesz konkretnych odpowiedzi na swoje pytania? Nikt nie lubi, jak się z niego robi idiotę, więc napisz wprost jak wyglądała sprawa sprzedaży niekompletnego sprzętu.

Sprawa wygląda tak laptop dostałem w takim stanie w jakim go wysłałem, sprawdzając wnętrze nie wiedziałem co jest w nim nie tak i napisałem to w aukcji. Laptop naprawdę mi się kilka razy uruchomił. A ze względu na brak tych części, zaproponowałem pokrycie kosztów/ dosłanie.

xodos napisał:
Laptop naprawdę mi się kilka razy uruchomił
To nie jest możliwe. Są dwie możliwości. Nie mówisz prawdy, albo to kupujący kłamie, a mimo to proponujesz mu dosłanie brakujących części i pokrycie kosztów. Czemu?

Mówię prawdę nacisnąłem kilka klawiszy i laptop się kilka razy uruchomił.

Witaj, jeżeli przedmiot kupiony przez internet nie odpowiada kupującemu zwraca go bez zbędnego pisania a sprzedajacy musi zwrócić pieniądze i sprawa jest zamknięta. Jeżeli napisałeś że nie przyjmujesz zwrotów nie zaakceptowałeś regulaminu allegro.

peja301 napisał:
Witaj, jeżeli przedmiot kupiony przez internet nie odpowiada kupującemu zwraca go bez zbędnego pisania a sprzedajacy musi zwrócić pieniądze
Uzupełnij wiedzę i nie wprowadzaj w błąd.

Najlepiej byłoby przeprosić i zaproponować, że oddasz mu pieniądze o ile on zwroci Ci sprzęt. Według forumowiczów jest to oszustwo, prokurator może uznać inaczej, ale i tak mało przyjemnym byłoby chyba chodzenie na Policję i podobne glupie tłumaczenia jak te na forum. Chyba nie warto.

Powrót