Allegro - towar niezgodny z umową

• Autor wątku Autor wątku tom3k
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tom3k

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
Witam,
zakupiłem na aukcji spodnie. Towar nowy, sprzedający jest przedsiębiorcą.
Zdjęcie na aukcji przedstawiało ten sam model, natomiast ewidentnie w innym odcieniu. Spodnie, które otrzymałem, są dużo jaśniejsze, niż te, które były pokazane na aukcji. Różnica jest naprawdę spora.
Aukcja była licytacją, nie kup teraz.
Czy w tym przypadku mam prawo do odstąpienia od umowy ze względu na to, że towar jest niezgodny z umową? Mam szansę wywalczyć zwrot pieniędzy nie tylko za towar, ale i za przesyłkę od sprzedającego + odsyłkę? Mam na myśli art. 566 Kodeksu cywilnego.
Pozdrawiam.

Wydaje mi się że to mogą być te same spodnie ale zawiniły ustawienia monitora, lub światło przy robieniu zdjęcia, wina aparatu. Przeglądając aukcję z ciuchami nie raz widziałam aukcję gdzie nawet w opisie spodnie były opisywane jako zielone a zdjęcie prezentowało brąz, nie mówiąc że czasami 5 zdjęć tego samego [przedmiotu jest w innej tonacji kolorystycznej:) Taka uroda zakupów przez internet. Raczej jak nie jesteś zadowolony to masz 10 dni na odesłanie przedmiotu jako nie spełniający oczekiwań ale na pokrycie kosztów wysyłki nie masz co liczyć:)

10 dni? Masz informacje spóźnione o jakieś pół roku :)
Grafika użyta na aukcji jest że tak to ujmę "katalogowa". Różnica bije po oczach.

Po pierwsze przysługuje 14 dni na odstąpienie od umowy. Po drugie zwrot kosztów za wysyłkę do sprzedawcy przysługuje, ale nie może być wyższy niż najtańsza opcja wysyłki w jego ofercie.

art. 33 i 34 ustawy o prawach konsumenta

Sory 14 dni:) Przyzwyczajenie do tej 10-tki. Hmm trzeba było prosić o dodatkowe zdjęcia:) Możesz wkleić fotki z aukcji i realne?:) Ciężko ocenić coś czego się nie widziało:)

Powrót