Allegro według kupującego towar nie zgadza się z opisem

• Autor wątku Autor wątku Taurenoid
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Taurenoid

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Kamera Sony DCR-SR35! Nie używana! (1483770781) - Aukcje internetowe Allegro

Oto aukcja na której wystawiłem kamerę. Kupujący zadzwonił do mnie iż kamera nie jest w stanie nie używanym tak jak w opisie oraz ma pęknięcie czego nie napisałem. Powiedziałem, mu że na zdjęciach wszystko dokładnie widać (można powiększyć). Kolejnym jego zastrzeżeniem jest iż nie wysłałem dowodu zakupu o którym nigdzie nie ma mowy napisałem, że kamerę kupiłem w grudniu i pragnie dowodu, bo myśli, iż kamera mogła być kradziona. Nigdzie nie napisałem, iż dowód posiadam. Jak się sprawa potoczy dalej? Oddać pieniądze? Czy czekać na reakcję allegro jak zostanie ten spór rozstrzygniony?

PS. chciałbym dodać, iż sprzedaję jako osoba prywatna.

Nie czekaj na zgłoszenie sporu i na jego rozstrzygnięcie, bo allegro nie jest od tego, a wszelkie rozstrzygnięcia traktuj co najwyżej jak opinię. Co się stanie dalej ... tego nie wiedzą nawet wróżki ;)

Ja mogę zaproponować następujące rozwiązanie - poinformuj kupującego o jego prawie do złożenia reklamacji z tytułu rękojmi za wady (Art. 556-576. KC). Niech korzysta :)

Pozdrawiam :cool:

Do Sprzedającego należy obowiązek poinformowania o wadach. Potrafiłeś napisać, że jest ryska itp. o pęknięciu nie wpomniałeś.
Przepis prawny:
Art. 556. § 1. Sprzedawca jest odpowiedzialny względem kupującego, jeżeli rzecz sprzedana ma wadę zmniejszającą jej wartość lub użyteczność ze względu na cel w umowie oznaczony albo wynikający z okoliczności lub z przeznaczenia rzeczy, jeżeli rzecz nie ma właściwości, o których istnieniu zapewnił kupującego, albo jeżeli rzecz została kupującemu wydana w stanie niezupełnym (rękojmia za wady fizyczne).

Przepis prawny:
Art. 560. § 1. Jeżeli rzecz sprzedana ma wady, kupujący może od umowy odstąpić albo żądać obniżenia ceny. Jednakże kupujący nie może od umowy odstąpić, jeżeli sprzedawca niezwłocznie wymieni rzecz wadliwą na rzecz wolną od wad albo niezwłocznie wady usunie. Ograniczenie to nie ma zastosowania, jeżeli rzecz była już wymieniona przez sprzedawcę lub naprawiana, chyba że wady są nieistotne

Lecz jeżeli wszystko jest wyraźnie na załączonych zdjęciach? Nie jest to wystarczające?

Jeżeli przedmiot nie posiada wad, o których kupujący nie został powiadomiony lub rozsądnie oceniając powinien je zauważyć lub wiedzieć (bez oceny kamery trudno mówić o tym jak zdjęcia oddają jej stan) ... możesz reklamację odrzucić. Dostaniesz kamerę do oceny, przesłana przez kupującego na jego koszt, ocenisz i jeżeli ją odrzucisz, odeślesz z uzasadnieniem pisemnym, na koszt kupującego.

Pozdrawiam :cool:

Raczej tym razem się poddam może uda się wyegzekwować oddanie 15zł mniej muszę pokryć koszty wygranej aukcji (30zł) ... Macie może jakieś rady na przyszłość? jak opisywać aukcję, aby takie problemy się nie zdążały? mógłbym napisać, że jest w okropnym stanie etc. lecz wtedy nie ma szans na sprzedać....

Po prostu pisz prawdę. Jeśli coś jest pęknięte to napisz - unikniesz nieprzyjemności, aczkolwiek towar po prostu straci trochę na wartości, ale trudno...

Powrót