Allegro wysyłka towaru z Niemiec

• Autor wątku Autor wątku mariusz0703
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mariusz0703

Użytkownik
Odpowiedzi
45
Witam,
Mam pytanie odnośnie zakupu poprzez allegro. Zakupiłem Xbox 360 w opcji kup teraz. Wpłaciłem pieniądze, proszę sprzedającego o numer listu przewozowego, a tu moje zdziwienie wysyła mi potwierdzenie z Niemiec. W żadnym miejscu nie było napisane, że wysyłka nie jest z terytorium innego Państwa. No ale dobra gdyby wszystko było ok, nie byłoby tematu. Jednak sprzęt który do mnie dotarł jest uszkodzony. Sprzedający zaczyna kręcić, ale pisze reklamację wysyłam paczkę na adres z allegro, polski adres, odbiera paczkę jego matka, tak twierdzi. Żąda teraz 70 zł aby matka mogła wysłać paczkę do Niemiec, albo każe czekać do kwietnia bo wtedy będzie w Polsce. Jakie mam opcję i co będzie najlepiej zrobić w tej sytuacji. Za każdą pomoc będę wdzięczny, pozdrawiam

A przed wysyłką pytałeś na jaki adres masz odesłać?

Wziąłem dane z allegro, sprzedający w żaden sposób nie zasugerował, że mam wysłać na inny adres, a dzień wcześniej rozmawiałem z nim telefonicznie, uzgodniliśmy ze towar odsyłam na polski adres, jego ojciec sprzęt zaniesie do serwisu, natomiast w dniu wysyłki po nadaniu paczki wysłał maila, żeby nie odsyłać sprzętu bo pieniędzy i tak nie odda. Dopiero jak zacytowałem k.c. napisał, że przesyłkę przyjmie i reklamacje rozpatrzy, przy czym widać, że gość kręci. Czy w ogóle miał prawo na allegro sprzedawać towar nie informując kupującego o tym że towar zostanie wysłany z poza terytorium naszego kraju. Na allegro zarówno w danych kontrahenta jak też na stronie aukcji widnieje jego polski adres?

Wysłałeś zatem prawidłowo. Wystosuj pismo z żądaniami na podstawie KC. Wyślij poleconym ZPO. Wskaż, że po 14 dniach od odebrania oddasz sprawę do sądu.

Tak mi się wydawało, chciałem się jednak upewnić. Na razie zaczekam na rozpatrzenie reklamacji. Dałem na to 14 dni. Jeśli sprzedający się nie ustosunkuje, a twierdzi, że nie, bo nie ma go w Polsce, to skieruje sprawę do sądu. Jeśli pojawiło by się coś nowego w temacie będę pisał, póki co dziękuje za udzielona pomoc, pozdrawiam

Witam ponownie, na reklamacje sprzedawca nie odpowiedział, wysłałem więc dziś odstąpienie od umowy, na co dostałem kilka maili, zacytuję może ostatni:

"Niebede naprawial sprzetu ktory u mnie dzialal a u Pana nie ,wiec ... pismo o odstapieniu od umowy jest i tak nie wazne gdyz nie prowadze sklepu, kupil Pan to co bylo napisane w aucji ,gdzie wyraznie napisalem ze wydaje mi sie ze sprzet dziala,nie dajac jakiejkolwiek gwarancjiJest to rowniez ostatni moj meil .Sprzet nie doszedl do mnie wraz z reklamacja wiec... dla mnie temat zamkniety.Pozdrawiam zyczac milego dnia"

W takim wypadku chyba należy wysłac wezwanie pzredsądowe, a na jego brak reakcji, złożyć pozew cywilny? Dodam tylko,że sprzedający mija sie z prawdą w treści aukcji było napisane:
"Witam sprzedam konsole ktora dostalem za dlug ( konsole zalaczylem , i troche pogralem wiec mysle ze wszystko dziala , tylko wyswietla sie ze wymagana jest aktualizacja cos takiego ) dodaje gre gta 5 plus kabel hdmi i inne kable. to co na zdjeciu plus pad ( 250 giga)"

Powrót