Allegro - zakup "kup teraz"

• Autor wątku Autor wątku PanTadeusz37
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

PanTadeusz37

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witajcie

Czy jeśli kupiłem i zapłaciłem za przedmiot z odbiorem osobistym poprzez opcję "kup teraz", a okazało się, że jednak nie zdążę go odebrać do X dnia do którego to życzy sobie to sprzedający, to co mogę w takiej sytuacji zrobić? Sprzedający upiera się przy swoim.

Oczywiście w ogłoszeniu jest wspomniane do kiedy sprzedający życzy sobie odbiór, przyznaję, ale sytuacja taka wyniknęła niespodziewanie i stąd problem.
Czy sprzedający ma jakiś obowiązek zwrócić mi gotówkę? Albo trzymać to aż się po to nie zgłoszę? Czy co innego mogę w takiej sytuacji zrobić? Jak to jest?
(Chodzi o sporych rozmiarów mebel, dlatego nie mogę go odebrać "ot tak").

Przepis art. 551 KC reguluje skutki zwłoki kupującego w odebraniu rzeczy sprzedanej.
W sytuacji takiej sprzedawca ma dwa uprawnienia. Może przedmiot sprzedaży oddać na przechowanie – na koszt i niebezpieczeństwo przechowującego (§ 1). Ponadto ma prawo sprzedać rzecz zawiadamiając o tym kupującego – jednak zasadniczo, po uprzednim wyznaczeniu dodatkowego terminu na odebranie rzeczy; przy czym wyznaczenie dodatkowego terminu nie jest konieczne, jeśli rzecz jest narażona na zepsucie, albo z innych względów groziłaby szkoda (§ 2).

Ma prawo sprzedać, albo wyznaczyć dodatkowy termin. Ok, ale co ze zwrotem pieniędzy, jeśli to sprzeda ponownie, a ja już zapłaciłem? Należy mi się zwrot tych pieniędzy?

Tak, Sprzedaż odbywa się na Twój rachunek.
Poczytaj o różnicach między zwłoką a opóźnieniem.

Właśnie przeczytałem.

Powiedz tylko proszę jeszcze - jaki jest czas, który sprzedający ma na sprzedanie towaru ponownie w moim imieniu i przesłanie mi tej gotówki po takiej sprzedaży? KC o tym nie wspomina.

EDIT: Zwłoka jeszcze nie nastąpiła, wiem tylko, że nie zdążę. Proszę tylko o info na pytanie wyżej.

Ostatnia edycja:
Na początek poinformuj sprzedającego o chęci odbioru towaru i o opóźnieniu przez Ciebie nie zawinionym.
Zawsze warto liczyć na minimum dobrej woli z drugiej strony.

Nie odpowiedziałeś na pytanie.

Poinformowałem go, ale nie może mi przedłużyć odbioru (to jest mebel, a sprzedający się wyprowadza i nie może go zostawić już w mieszkaniu, więc taka opcja odpada - zgodnie z prawem nie ma takiej możliwości). Pozostaje tylko to, dlatego proszę o odpowiedź jeszcze raz o odpowiedź na pytanie:

Jaki jest czas, który sprzedający ma na sprzedanie towaru ponownie w moim imieniu i przesłanie mi tej gotówki po takiej sprzedaży?

Czas na ponowną sprzedaż to wola sprzedającego.
Czas na zwrot kwoty - bezzwłocznie.

"wola sprzedającego" - czyli mnie (jako osoby która kupiła), czy tamtej drugiej (jako tej, od której nie odebrałem, i która będzie sprzedawała ponownie w moim imieniu)?

Ostatnia edycja:
Sprzedający - osoba od której Pan nabył rzecz.
Ale to taka daleka przyszłość. Wcześniej sprzedający powinien wyznaczyć dodatkowy termin na odbiór rzeczy zakupionej, w praktyce pewnie jeszcze jeden i jeden. Do celów dowodowych wezwanie wystosowane listem poleconym z zpo.

Dzięki za odpowiedź!

Niestety, sprzedający opuszcza mieszkanie (wynajmowane) i nie może zostawić tam żadnych mebli czy innego wyposażenia. Dlatego od razu odrzucił możliwość odbioru w późniejszym terminie niż ten, który widnieje w aukcji internetowej. Stąd od razu zakładam właśnie, że będzie sprzedawał w moim imieniu.

Pytanie dodatkowe:
A czy jeśli dany mebel (w tym przypadku łóżko) ma zaklejony łatami materac, ponieważ był on dziurawy, a w aukcji napisano "stan: używany" to może być traktowane jako towar niezgodny z umową? Ponieważ nie jest napisane, że "uszkodzony", tylko "używany"?
Fakt faktem zaklejone dość ładnie, ale jednak.

Ostatnia edycja:
Powrót