[allegro] Zakup laptopa wziętego na raty (bez informacji o tym)

• Autor wątku Autor wątku aaaale
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aaaale

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,

W serwisie allegro wylicytowałem laptopa - zgodnie z opisem aukcji pochodził on z "przedłużenia Internetu w jednej z sieci telefonicznej <nazwa nieistotna>. Po otrzymaniu laptopa okazało się, że na odwrocie faktury jest harmonogram rat do spłaty za niego kończąca się dopiero 11.2020 roku. Dodatkowo u dołu harmonogramu jest następująca informacja: "Sieć zastrzega sobie prawo własności przedmiotu sprzedaży aż do uiszczenia ceny w całości".

W żadnym miejscu aukcji nie było informacji na ten temat. Teraz moje pytanie: Co stanie się jeśli ta osoba przestanie spłacać raty? Czy grożą mi z tego powodu jakieś konsekwencje? Jako, że była to sprzedaż przez licytację allegro od osoby prywatnej nie mam żadnego paragonu potwierdzającego kupno. Jak wygląda ewentualna gwarancja komputera jeśli - teoretycznie - ta osoba przestanie płacić raty?

ponadto komputer był kupiony z opcją zapłaty za pobraniem, nie mogłem osobiście go odebrać i uświadomiłem osobę odbierającą tylko żeby sprawdziła sam komputer, nie pomyślałem żeby czytać dokładnie fakturę. Tutaj dodatkowe pytanie jakie mam prawa ewentualnego zwrotu?

Będę b. wdzięczny za informację, zwłaszcza, że pośredniczyłem tylko w zakupie go jako prezent dla innej osoby i chce mieć pewność, że z czasem nie będzie z tym problemów...

Bierzesz kredyt, za te pieniądze, kupujesz komputer, a później go sprzedajesz.
Kto będzie spłacał kredyt: Ty, czy nowy właściciel komputera?
Według mnie sytuacja analogiczna - nieważne na co jest na raty, ale kto to wziął.

aaaale napisał:
Tutaj dodatkowe pytanie jakie mam prawa ewentualnego zwrotu?
Odstąp od umowy z powodu wady prawnej. O ile raty nie zostały spłacone, to towar nie jest własnością sprzedawcy z Allegro i nie mógł skutecznie przenieść własności na Ciebie.

loco1 napisał:
Odstąp od umowy z powodu wady prawnej. O ile raty nie zostały spłacone, to towar nie jest własnością sprzedawcy z Allegro i nie mógł skutecznie przenieść własności na Ciebie.

A jak się sprawa ma w przypadku kupowania telefonów "za złotówkę" np. w abonamencie? Też, dopóki nie skończy się umowa, nie można sprzedawać?

trove napisał:
A jak się sprawa ma w przypadku kupowania telefonów "za złotówkę" np. w abonamencie? Też, dopóki nie skończy się umowa, nie można sprzedawać?

Wszystko reguluje umowa na dany sprzęt.

Powrót