Allegro - zakup na fakturę i problem z reklamacją

• Autor wątku Autor wątku DTG
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

DTG

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
23
Witam, zakupiłem na fakturę komplet zastępczych tonerów do drukarki laserowej. Tonery drukują fatalnie, wydruk jest prawie nie widoczny. Sprzedający oznajmił mi ze tanie tonery tak mają i producent i tak odrzuci reklamacje. Wiem ze jako ze był to zakup na firmę nie mogę odstąpić od umowy kupna. Jaką mogę teraz ścieżkę wybrać i jak zwrócić te tonery ?

Zły dział.
Na forum są już wątki poświęcone relacji B2B.
Hint: Rękojmia za wady.

DTG napisał:
Jaką mogę teraz ścieżkę wybrać i jak zwrócić te tonery ?
Formalną, pisemną. Powołaj się na Art. 556 i dalsze Kodeksu Cywilnego. I nie zwrot, a odstąpienie od umowy.

nomnes napisał:
Formalną, pisemną. Powołaj się na Art. 556 i dalsze Kodeksu Cywilnego. I nie zwrot, a odstąpienie od umowy.

Dzięki za pomoc, ale rozmawiałem z rzecznikiem praw konsumentów i odstąpić od umowy mogę gdy zakupiłem coś prywatnie, a nie na firmę (nie wiem, ale tak mi powiedział rzecznik praw konsumenta, powiedział też, że mi nie pomoże bo on pomaga tylko osobą indywidualnym i ze mam sobie iść do prawnika) tzn że nie ma tu prawdopodobnie zastosowania artykuł 8 ustawy o sprzedaży konsumenckiej ?

Dobrze Ci rzecznik powiedział; ponadto nie ma juz art 8.

Czytałeś w ogóle artykuły z K.C. które podał Ci nomnes?

Czytałem, ale one tycza sie osób fizycznych, a jak mogę jako firma domagać się odzyskania pieniędzy ?
"Art. 556. § 1. Sprzedawca jest odpowiedzialny względem kupującego, jeżeli rzecz sprzedana ma wadę zmniejszającą jej wartość lub użyteczność ze względu na cel w umowie oznaczony albo wynikający z okoliczności lub z przeznaczenia rzeczy, jeżeli rzecz nie ma właściwości, o których istnieniu zapewnił kupującego, albo jeżeli rzecz została kupującemu wydana w stanie niezupełnym (rękojmia za wady fizyczne).

§ 2. Sprzedawca jest odpowiedzialny względem kupującego, jeżeli rzecz sprzedana stanowi własność osoby trzeciej albo jeżeli jest obciążona prawem osoby trzeciej; w razie sprzedaży praw sprzedawca jest odpowiedzialny także za istnienie praw (rękojmia za wady prawne)."

nie wiem, nie jestem prawnikiem niestety :(

Tym bardziej zatem pytam - dlaczego tak twierdzisz?
Przepisy te dotyczą sprzedawcy i kupującego.

nie udało mi sie wyszukać nic innego pod artykułem 556 niz to co spokiowałem.

DTG napisał:
Czytałem, ale one tycza sie osób fizycznych, a jak mogę jako firma domagać się odzyskania pieniędzy ?
Odpowiedź padła w #3. Podstawowe pytanie: czy firma, która tobie sprzedała towar nie była sprzedawcą? A twoja firma, która kupiła, nie jest kupującym? :what:

Dzięki za pomoc, no firma która sprzedawała wystawiła mi fakturę VAT. jak osoba prywatna zdarzyło mi się reklamować np buty gdzie pisałem o niezgodności towaru z umową i o odstąpieniu od umowy (gdyż wada powstała w okresie do 6 miesięcy) ale tutaj ten rzecznik mi powiedział że tak nie mogę więc nie rozumiem teraz na jakiej podstawie jednak mogę.

Dzięki :) przeanalizuje to jeszcze raz. Czyli jeśli gwarant mi odmówi reklamacji i uzna ze produkt ma taką charakterystykę to mimo że kupiłem towar na fakturę to mogę odstąpić od umowy kupna powołując się na Art. 556 Kodeksu Cywilnego ?

Art. 556
§ 1. Wada fizyczna polega na niezgodności rzeczy sprzedanej z
umową. W szczególności rzecz sprzedana jest niezgodna z umową, jeżeli:
1) nie ma właściwości, które rzecz tego rodzaju powinna mieć ze względu na cel
w umowie oznaczony albo wynikający z okoliczności lub przeznaczenia;
2) nie ma właściwości, o których istnieniu sprzedawca zapewnił kupującego, w
tym przedstawiając próbkę lub wzór;
3) nie nadaje się do celu, o którym kupujący poinformował sprzedawcę przy
zawarciu umowy, a sprzedawca nie zgłosił zastrzeżenia co do takiego jej
przeznaczenia;

moderacja: @DTG proszę uzywać edycji

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Gwarant zaproponował mi wymianę na wyższy model z dopłatą, niby okey, ale dopłaty mam ok 40 % i w tym momencie przestaje być opłacalnym zakup zamiennika. Powiedział ze to jedyna możliwość bo odstąpić od umowy kupna nie mogę.

A co ma ci powiedzieć?
Napisz odpowiednie pismo i niech się ustosunkuje.

W poprzednich postach masz wszystkie potrzebne materiały do sporządzenia odpowiedniego pisma.

Powrót