Allegro zakup uszkodzonego telefonu - podmienione części do zdjęć oraz oszukany opis

• Autor wątku Autor wątku Nickiel
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

Nickiel

Użytkownik
Odpowiedzi
55
Witam

Zakupiłem na allegro telefon z kategorii uszkodzone iPhone 5se, z opisu i zdjęć, wynikało, że telefon potrzebuje wymiany baterii oraz guzika a sam telefon raz się uruchamia a raz widoczne jest logo rozładowanej baterii. Sprzedający ma już negatywa za machlojki ale postanowiłem zaryzykować 350zł w końcu opis i zdjęcia pokazywały jasno stan. Na aukcji allegro są zdjęcia (nie w zewnętrznym serwisie tylko na allegro, więc nie może ich podmienić po zakończeniu aukcji), na których widać numer imei i numer seryjny na uruchomionym telefonie oraz na obudowie (oba się zgadzają)

Otóż u mnie telefon wcale się nie uruchamia i nie widać nawet logo ładowania przy próbie włączenia bądź ładowania. Tak się składa, że się na tym znam i wiem, że telefon od leżenia na poczcie popsuć się nie może. Jestem w 99% przekonany, że zdjęcie włączonego telefonu odbyło się na sprawnej płycie głównej a potem do tej obudowy wsadzono zepsutą płytę główną by to uwiarygodnić. Niestety dla niego można to łatwo sprawdzić bo numer seryjny jest napisany na slocie kart sim płyty głównej.

Przechodząc do meritum i pytania. Jak mam otworzyć ten telefon, żeby wszystko było "tip-top", gdy będę zgłaszał to na policji. Wystarczy przy świadkach czy mam udać się do serwisu? W przypadku niezgodności numeru seryjnego z tym widocznym na zdjęciach sprawa jest wg mnie prosta, oszustwo. Płyta jest podmieniona a ta z widocznym IMEI na zdjęciach jest pewnie gdzieś zalogowana w sieci (być może sam jej używa), więc jest do namierzenia, wystarczy, że jest/była aktywna po wysyłce.

Pytanie dodatkowe czy podmienienie płyty głównej z innym IMEI niż na obudowie to paserstwo? Czy tylko zmiana na płycie głównej pod to podlega?

Ostatnia edycja:
Znalazłem serwis co zrobi mi ekspertyzę za 60zł tylko czy jest sens, płacić? Sam bez problemu mogę go otworzyć przy świadkach i zobaczyć co jest w środku.

Powrót