Allegro - zakup wadliwego produktu

• Autor wątku Autor wątku okukek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

okukek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam , bardzo prosze o pomoc. Mój mąż zkupił na Allegro nowy zderzak do Hondy. Zdrerzak przyszedł i mąz dał go szwagrowi, by mu założył, bo jest blacharzem. Ten wyrzucił opakowanie i paragon, a potem okazało się że zderzak ma jakies uszkodzenia, ale to by przeszlo. Ale najgorszejest to ,ze zderzak jest wykonany z jakiegos plastiku i nie idzie go dogiąć bo by pękł. Maż zadzwonił, do sprzedawcy, a ten zaczął ze to wina kuriera, choć mąz mu tłumaczył, ze nie chodzi tylko o uszkodzenie, lecz wykonanie tego zderzaka. Lecz ten uparł sie na wypisanie prodokołu szkody.Maz dla spokoju to zrobił i wysłał protokól, w którym była napisana prawda, ze opakowanie było całe i uszkodzenie nie nastąpiło z winy kuriera. Gdzy sprzedawca to otrzymał stwierdził, że nie moze nam oddac pieniędzy bo firma kurierska nie przyznala mu odszkodowania. Gosciu poprostu ewidentnie chce zwalić wine na kuriera, a tu chodzi o wadliwosc produktu. Napisałam mu ze jest OSZUSTEM, to straszy mnie pargrafami o pomówienie. Co robic, zderzak kosztował to 300 zł, i niestać mnie na wyrzucenie ich w bloto.pomocy !!!!!

1. nie ma Pani prawa nazywać sprzedawcy oszustem!,
2. czy sprzedawca jest przedsiębiorcą?

Wysłać niezwłocznie listem poleconym ZPO do sprzedawcy reklamację z tytułu niezgodności towaru z umową. W reklamacji szczegółowo opisać reklamowane wady i koniecznie wymienić swoje żądanie: wymiana lub naprawa (choć naprawa raczej nie wchodzi tutaj w grę). Potem odesłać zderzak. Sprzedawca ma 14 dni kalendarzowych na odpowiedź czy uznaje czy odrzuca. Oczywiście jeśli z pewnych przyczyn choć uzna reklamację nie będzie mógł dokonać wymiany - powinien zwrócić pieniądze za zderzak. Jeśli reklamację odrzuci pozostaje Rzecznik Konsumentów lub sąd.

Podstawa prawna:
Ustawa o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu cywilnego z dnia 27 lipca 2002 r. (Dz.U. Nr 141, poz. 1176)

Art 4
1. Sprzedawca odpowiada wobec kupującego, jeżeli towar konsumpcyjny w chwili jego wydania jest niezgodny z umową; w przypadku stwierdzenia niezgodności przed upływem sześciu miesięcy od wydania towaru domniemywa się, że istniała ona w chwili wydania.

Art 8
1. Jeżeli towar konsumpcyjny jest niezgodny z umową, kupujący może żądać doprowadzenia go do stanu zgodnego z umową przez nieodpłatną naprawę albo wymianę na nowy, chyba że naprawa albo wymiana są niemożliwe lub wymagają nadmiernych kosztów. Przy ocenie nadmierności kosztów uwzględnia się wartość towaru zgodnego z umową oraz rodzaj i stopień stwierdzonej niezgodności, a także bierze się pod uwagę niedogodności, na jakie naraziłby kupującego inny sposób zaspokojenia.

2. Nieodpłatność naprawy i wymiany w rozumieniu ust. 1 oznacza, że sprzedawca ma również obowiązek zwrotu kosztów poniesionych przez kupującego, w szczególności kosztów demontażu, dostarczenia, robocizny, materiałów oraz ponownego zamontowania i uruchomienia.

Ostatnia edycja:
Dziękuję za odpowiedź, ale jak ja nie mam opakowania i paragonu, to czy zakup, na allegro jest tez dowodem zakupu?

Powrót