ALLEGRO zniesławienie - PILNIE PROSZĘ O POMOC

• Autor wątku Autor wątku embash
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

embash

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
witam,

mam pytanie dotyczące zniesławienia na allegro - czy aby mnie oskarżyć o zniesławienie wystarczy że wystawię komentarz negatywny i napiszę na forum allegro o "złodziejskich" praktykach sprzedającego aby ustrzec przed nim innych - używając jego nicka (wymoderowanego po jakimś czasie przez administratora na forum) i określeń oszust i naciągacz?
jeśli złożył on pozew w tej sprawie, jakie argumenty mam przedstawić żeby przedstawić sprawę obiektywnie? mam maile od tego Pana (obraźliwe i uwłaczające mojej osobie), oraz potwierdzenie że naciągał i oszukał wiele innych osób poza mną...

proszę o pomoc, bo dostałam od niego mail, że złożył taki pozew. jak mam się przed tym bronić, jeśli wiem, że działałam w dobrej wierze (chciałam ostrzec innych użytkowników) a jednocześnie nie podawałam jego danych osobowych.

pozdrawiam,
m

Wogóle nie wiemy czego Pan użył (jakich słów), żeby mówić o zniesławieniu. Bo jeśli on faktycznie Pan oszukał to jest to komentarz zgodny ze stanem faktycznym, niech składa pozew.

napisałam że jest oszustem, krętaczem i naciągaczem oraz najbardziej perfidnym człowiekiem z jakim miałam do czynienia. podałam na forum także jego nick z allegro - więc najbardziej chodzi mi o to, czy to może być podstawa do wytoczenia procesu w takiej sprawie (o zniesławienie). skomentowałam tylko jego praktyki dotyczące "sprzedaży" po to aby ostrzec innych kupujących przed robieniem interesów z tym człowiekiem.

oddał mi pieniądze dopiero po argumencie że pójdę z tym na policję, a wcześniej pisał maile które miały na celu zbycie mnie, podając powody od których mi się chciało śmiać (zupełnie nie związane z wysyłką książek, raczej prywatne - brakowało tylko najazdu kosmitów).

chodzi mi tylko o informację, czy podając nick tego pana w kontekście oszustwa narażam jego "dobre" imię i podpadam pod taką skargę - krótko mówiąc jaka będzie postawa sądu w tej sprawie?

będę wdzięczna za odpowiedź.
pozdrawiam,

m

Wytoczyc Ci proces to on oczywiscie moze,
ale jesli masz dowody to pewnie wygrasz.

Powrót