allegro, zwrot towaru niezgodnego z opisem

• Autor wątku Autor wątku grzegorz0
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

grzegorz0

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Kupiłem od osoby fizycznej przyczepkę rowerową. W opisie nie było informacji o żadnych wadach, na zdjęciach przyczepka była super.
Po jej złożeniu okazało się , że jej stan jest tragiczny.
Kupilem w kwietniu, od razu wysłałem email, że chce zwrócić przyczepkę.
Otrzymałem odpowiedź, ze moge sobie ją wyprać. Potem wysyłałem kilka emaili, zrobilem spór w allegro. Odpisał tylko raz, że opis przeciez był w porządku.
Na policji mnie wyśmiali, przecież mam przyczepkę. Wiec nie mogę korzystać z POK.
To nie jest duży problem, bo płaciłem kartą kredytową, więc mogę zrobić chargeback.
Jak najlepiej zorganizować zwrot przyczepki:
z rękojmi
czy z artykułu 88 KC

A jak to jest z rekojmia, sprzedawca odpisuje ze opis aukcji był właściwy, wiec nie widzi powodu do zwrotu pieniedzy, obnizenia ceny ani naprawy. Tak naprawde powinienem zlozyc pozew do sądu cywilnego, a to jest bardzo niewygodne z powodu odleglosci miedzy naszymi miastami.
Wiec sie zastanawiam, czy z punktu widzenia chargeback jest lepiej uzyc rekojmi czy art. 88KC. Bo generalnie to było jakieś postepowanie reklamacyjne (z rekojmi), które powinno byc kontynuowane w SC. A art 88KC jakby zamyka sprawę. To wtedy sprzedawca musi mnie pozywać do SC, udawadniać że nie wprowadził mnie wbląd i robić to w sadzie u mnie w mieście.

Powrót