Allegro - zwrot towaru osobie prywatnej

• Autor wątku Autor wątku Kisialala
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kisialala

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam

Sprzedałem na allegro stary, używany obiektyw za około 130zł. Nie prowadzę firmy, wystawiłem aukcję jako osoba prywatna.

Kupujący po otrzymaniu przesyłki (po dwóch dniach od otrzymania) napisał do mnie z pretensjami, że na obiektywie znajduje się plama, która uniemożliwia robienie poprawnych zdjęć w/w obiektywem. Dzień później dopisał jeszcze, że nie wspomniałem także o tym, że przód obiektywu jest wygięty.

Poprosiłem o przesłanie zdjęć, które ukazywały by plamę widoczną na zdjęciu ale po ich utrzymaniu niczego na nich nie dostrzegłem. Jeśli chodzi o zagięcie to faktycznie na zdjęciach się pojawiło, ale jestem przekonany, że obiektyw ode mnie wyjechał w stanie bardzo dobrym wizualnie, co też było widać na zdjęciach a w transporcie raczej nie został uszkodzony. Zresztą był to solidny manualny w pełni metalowy obiektyw.

Kupujący zażądał zwrotu pieniędzy. Podstawą ma być "niezgodność z opisem". Towar kupujący otrzymał prawdopodobnie dnia 10.05.2016, czyli dziś mija 14 dni. Jak do tej pory nie przysłał mi tego obiektywu, ani danych do przelewu.

Czy kupujący ma prawo żądać zwrotu jeśli sprzedałem towar jako osoba prywatna a towar był używany?

Ile czasu ma na wysłanie tego obiektywu oraz danych do zwrotu?

Jeśli się okaże, że muszę zwrócić pieniądze, to czy mam zwrócić także koszt wysyłki, który poniósł wysyłając towar ponownie do mnie?

Powrót